Τρίτη 7 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
«Ο δολοφόνος του Γκεβάρα με φράκο διπλωμάτη»

Με τον πιο πάνω τίτλο, η «Νόιες Ντόιτσλαντ» (4/5 Αυγούστου) δημοσιεύει ανταπόκριση από την Πόλη του Μεξικού, σύμφωνα με την οποία στις 26 Ιούλη συνέβη εκεί το εξής επεισόδιο: Κατά την παρουσίαση ενός βιβλίου, ο καλλιτεχνικός κριτικός Alberto Hizar είδε ανάμεσα στους επισκέπτες έναν άνθρωπο να κινείται με καροτσάκι αναπηρίας. Αναγνώρισε ότι επρόκειτο για το δολοφόνο του Τσε Γκεβάρα, τον Gary Prado, που από το Μάρτη είναι πρέσβης της Βολιβίας στο Μεξικό. Τον πλησίασε και του είπε: «Στην υγεία του Τσε! Δολοφόνε!». Την ίδια στιγμή, του άδειασε στο πρόσωπο το ποτήρι του, γεμάτο κόκκινο κρασί.

Ο Prado ήταν ο λοχαγός, διοικητής του βολιβιανού αποσπάσματος, που στις 8 Οκτώβρη 1967 συνέλαβε τον Τσε και τους συντρόφους του και λίγο αργότερα με «διαταγή από πάνω» τον εκτέλεσε, αν και ήταν τραυματισμένος.

Ο ανταποκριτής προσθέτει: Ο Prado δεν ήταν παρών (κατά την εκτέλεση), «αλλά για πολλούς, λόγω του ρόλου του κατά τη σύλληψη, θεωρείται σαν ένας από τους δολοφόνους του Τσε». Το παρελθόν του Prado, που στο μεταξύ είχε προαχθεί σε στρατηγό, διοικητή Μεραρχίας, ήταν γνωστό στην κυβέρνηση του Μεξικού. Αλλωστε, είχε δηλώσει στη Γερουσία της Βολιβίας, το Νοέμβρη του 2000, ότι ένα από τα μελλοντικά καθήκοντά του θα είναι «να αναλύει τις ενέργειες ανταρτικών και ατάκτων ομάδων (στο Μεξικό), λόγω της επιρροής που θα μπορούσε να ασκήσει στις δικές μας κοινότητες το φαινόμενο της αντιγραφής τους».

Αν το επεισόδιο θα φθάσει ως την ανάκληση του πρεσβευτή είναι άγνωστο, αλλά αυτό το αίτημα το προβάλλουν ήδη Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί του Μεξικού.

Στο μεταξύ, ο Alberto Hizar, όχι μόνο δε μετανοεί για το κατάβρεγμα του διπλωμάτη με το κρασί, αλλά και λυπάται «γιατί δεν είχε στο χέρι του μια τούρτα», για να του πασαλείψει το πρόσωπο. Δήλωσε, επίσης, ότι «δεν επιτρέπεται να βουβαθεί η λησμονιά και η ατιμωρησία» και ότι η ανάκληση του Βολιβιανού διπλωμάτη θα αποτελούσε «μια υστερινή νίκη του Τσε».


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ