Τρίτη 7 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Σχέδιο αφοπλισμού από τον ΙΡΑ

Γκράφιτι που αναπαριστά μαχητές του ΙΡΑ στο Μπέλφαστ. Η οργάνωση παρουσίασε χτες σχέδιο «αφοπλισμού»

Associated Press

Γκράφιτι που αναπαριστά μαχητές του ΙΡΑ στο Μπέλφαστ. Η οργάνωση παρουσίασε χτες σχέδιο «αφοπλισμού»
ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Ο ΙΡΑ ανακοίνωσε χτες ένα σχέδιο για να τεθεί ο οπλισμός του «εκτός χρήσης», ανακοίνωσε το όργανο που επιβλέπει τον αφοπλισμό στη Βόρεια Ιρλανδία. Ο στρατηγός Τζον ντε Καστελέν, που ηγείται του οργάνου, επιβεβαίωσε ότι μια μέθοδος για τη θέση των όπλων της οργάνωσης «εντελώς και με τρόπο επαληθεύσιμο εκτός χρήσης» προτάθηκε από τον ΙΡΑ.

Η κίνηση χαιρετίστηκε από τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιρλανδίας ως «εξαιρετικά σημαντική» κι ήρθε μόλις μερικές ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για τους καθολικούς και προτεστάντες ηγέτες για να «εξετάσουν και να αποφασίσουν» σχετικά με το νέο σχέδιο για την επιστροφή στην «ειρηνευτική διαδικασία» που ξεκίνησε με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998. Ο πρώην υπουργός της βορειοϊρλανδικής κυβέρνησης Ντέιβιντ Τριμπλ είχε παραιτηθεί λόγω της «μη προόδου» στο θέμα του αφοπλισμού, γεγονός που κατά τους αναλυτές καθόρισε την ανάσχεση της διαδικασίας. Η Διεθνής Επιτροπή Αφοπλισμού (IICD) εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πρόταση του ΙΡΑ - για την οποία δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες - όπως και η κυβέρνηση της Βρετανίας: «Η συμφωνία της Επιτροπής με τον ΙΡΑ είναι σημαντική», δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, Τζον Ριντ. Από την πλευρά του ο Μπέρτι Αχέρν, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, χαρακτήρισε την κίνηση «ιστορική», σχολιάζοντας ότι «ξεκάθαρα» αρκεί για να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία. Ο Τζέρι Ανταμς του κόμματος των καθολικών Σιν Φέιν μίλησε για μια «ευκαιρία που προκύπτει από αυτήν τη δίχως προηγούμενο κίνηση», προσθέτοντας ότι ο ΙΡΑ «επέδειξε τη δέσμευσή του στην αναζήτηση διαρκούς ειρήνης», αλλά δίχως να παραλείψει να πει ότι «και τα άλλα μέρη πρέπει να ανέλθουν στο ύψος των περιστάσεων και να αντιδράσουν θετικά και εποικοδομητικά».

Ωστόσο, ο ενωτικός πολιτικός Τζέφρεϊ Ντόναλντσον εμφανίστηκε να αμφισβητεί το ότι υπήρξε πρόοδος, ζητώντας «περισσότερες λεπτομέρειες». Αυτό που προτείνει ο ΙΡΑ, είπε, «φαίνεται πως είναι μια μακρά αναμονή». Ο Πίτερ Ρόμπινσον των Προτεσταντών Δημοκρατικών Ενωτικών δήλωσε πως «(το σχέδιο του ΙΡΑ) είναι απλώς ακόμη μια παρελκυστική τακτική με σκοπό να αποσπάσει νέες παραχωρήσεις». (Για τις ένοπλες οργανώσεις των προτεσταντών ούτε λόγος βέβαια...).

Οι ενωτικοί φέρονταν να ζητούν περισσότερο χρόνο πριν απαντήσουν στο «σχέδιο» του Τόνι Μπλερ και του Μπέρι Αχέρν για τη «διάσωση» της ειρηνευτικής διαδικασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ