Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ ΨΥΧΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ
Ενα βήμα πριν από το οριστικό κλείσιμό τους

Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό και να συνεχιστεί η λειτουργία τους χωρίς προσωρινές λύσεις απαιτούν οι εργαζόμενοι. Να μη γίνουν απολύσεις και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ απαιτεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ»

Λίγο πριν από την οριστική διακοπή λειτουργίας τους βρίσκονται οι δομές των Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων (ΠΨΚ) του ΚΕΘΕΑ σε 7 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα και Μυτιλήνη), λόγω λήξης των 8μηνων συμβάσεων του προσωπικού στις 14 Σεπτέμβρη. Υπενθυμίζεται ότι τα ΠΨΚ ξεκίνησαν να λειτουργούν από το Σεπτέμβρη του 2013 και μέχρι τον Ιούλη του 2015 πρόσφεραν υπηρεσίες συμβουλευτικής, θεραπείας, ψυχοκοινωνικής και φαρμακευτικής υποστήριξης σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από παράνομες ουσίες, αλκοόλ, τζόγο ή διαδίκτυο και ταυτόχρονα με την εξάρτησή τους υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Πέραν αυτών εξυπηρετήθηκαν και οι ταλαιπωρημένες οικογένειες των ανθρώπων αυτών, που βρήκαν δομές οι οποίες ανταποκρίνονταν ολιστικά στις πολύπλευρες ανάγκες τους.

Οι συμβάσεις του προσωπικού είχαν λήξει τον Ιούλη του 2015 και τότε τα Κέντρα υπολειτούργησαν μέσω της συνδρομής μέρους του ελάχιστου μόνιμου προσωπικού του ΚΕΘΕΑ και εθελοντών ή ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Το Γενάρη του 2016 πραγματοποιήθηκαν νέες 8μηνες συμβάσεις προσωπικού.

Τα ΠΨΚ «επαναστελεχώθηκαν και ξεκίνησε ένας καινούριος θεραπευτικός σχεδιασμός, χωρίς ημερομηνία λήξης, όπως οφείλει να γίνεται σε ένα πλαίσιο που απευθύνεται σε ανθρώπους που οι ανάγκες τους δεν λήγουν στο τέλος του 8μηνου. Η αδιάκοπη λειτουργία των Κέντρων, έπειτα μάλιστα και από την τραγική εμπειρία της προηγούμενης διακοπής τους, αποτέλεσε δέσμευση προς τους ανθρώπους αυτούς, τόσο εκ μέρους του ΚΕΘΕΑ όσο και εκ μέρους του υπουργείου Υγείας. Λίγο πριν από τη λήξη των συμβάσεων του προσωπικού ερχόμαστε δυστυχώς για ακόμη μια φορά αντιμέτωποι με την αναίρεση μιας υπόσχεσης, με το κλείσιμο των Κέντρων να διαφαίνεται αυτή τη φορά οριστικό», σημειώνουν οι εργαζόμενοι του ΠΨΚ Θεσσαλονίκης, σε σχετική επιστολή τους προς τη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ.

Ως συνέπεια των παραπάνω - όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι - καλείται το προσωπικό ορισμένου χρόνου των Κέντρων να αναλάβει, παράλληλα με τη διαχείριση της δικής του εργασιακής ανασφάλειας, τη φροντίδα των εξυπηρετούμενων που βιώνουν την τόσο επιζήμια απώλεια της σταθερότητας. «Το ανεπαρκές αριθμητικά μόνιμο προσωπικό του φορέα καλείται να απορροφήσει τους κραδασμούς της κατάρρευσης υποστηρίζοντας μερικώς τη συνέχιση λιγοστών δράσεων των Κέντρων. Οι οικογένειες των εξυπηρετούμενων καλούνται για μια ακόμη φορά να επιστρέψουν στην αγωνία της επόμενης μέρας. Οι άνθρωποι που κατάφεραν να αποκαταστήσουν ένα τμήμα της ζωής τους, καλούνται να ξαναβγούν στην αναζήτηση μιας καινούριας σχέσης, με ένα ή περισσότερα πλαίσια, με μία ή περισσότερες υπηρεσίες, αντιμέτωποι για μια ακόμη φορά με τις ανεπάρκειες του συστήματος να ανταποκριθεί στις πολλαπλές και εξειδικευμένες ανάγκες τους, μέσα στο αδιέξοδο στροβίλισμα της περιστρεφόμενης πόρτας που η δημιουργία των Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων από το ΚΕΘΕΑ υποσχέθηκε να αναχαιτίσει».

Οι εργαζόμενοι του ΠΨΚ Θεσσαλονίκης καλούν το υπουργείο Υγείας να επισπεύσει τις αναγκαίες διαδικασίες για την επίλυση του προβλήματος υποστελέχωσης του φορέα, εξασφαλίζοντας επαρκείς, μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας για την κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων, ειδικά κατά την περίοδο της κρίσης, αναγκών του πληθυσμού, αφού «κάθε επιθεματική λύση του τύπου 8μηνες συμβάσεις, "μπλοκάκια", εθελοντική εργασία, εξωτερικές δωρεές, αποδεικνύεται μακροπρόθεσμα επιζήμια».

Και διεκδικούν το αυτονόητο: Να συνεχιστεί μετά τις 14 Σεπτέμβρη, χωρίς διακοπή, η λειτουργία των Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων, να προσληφθεί με σταθερούς όρους εργασίας το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για τη διατήρηση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και να πραγματοποιηθεί η ένταξή τους στο οργανόγραμμα των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ.

  • Με αφορμή τη λήξη (14/9) της ολιγόμηνης παράτασης που δόθηκε στη λειτουργία των Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ» καλεί τους εργαζόμενους του φορέα να απαντήσουν με οργάνωση και αλληλεγγύη και να απαιτήσουν: Να μη γίνει καμία απόλυση, να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των ΠΨΚ και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ με μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ