Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ανακοίνωση προς τους γονείς για τους παιδικούς σταθμούς

Από πρόσφατη κινητοποίηση της ΟΓΕ για τους παιδικούς σταθμούς
Από πρόσφατη κινητοποίηση της ΟΓΕ για τους παιδικούς σταθμούς
Στους γονείς των παιδιών που είτε εντάχθηκαν σε κάποια δομή των παιδικών σταθμών είτε όχι, απευθύνεται με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή Πετρούπολης, γνωστοποιώντας τους την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Δήμος. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση στα κριτήρια του προγράμματος και ταυτόχρονα η δραματική μείωση στην ήδη χαμηλή χρηματοδότησή του, φέρνει σε πραγματικό αδιέξοδο εκατοντάδες γονείς, αλλά και το Δήμο που καλείται να διαχειριστεί την κατάσταση.

Σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Η κυβέρνηση εν γνώσει της ήρθε φέτος να πριμοδοτήσει τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς κι έτσι για πρώτη φορά δόθηκαν στους γονείς τα vouchers και η υποχρέωση της αναζήτησης παιδικού σταθμού φιλοξενίας για τα παιδιά τους. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι για την περίοδο 2016-2017 από τα ωφελούμενα παιδιά με voucher, έχει εγγραφεί στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς μόνο το 65%!

Ταυτόχρονα, ενώ η ΕΕΤΑΑ μας έδωσε 40 λιγότερες θέσεις για τα νήπια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, για τους βρεφικούς σταθμούς δόθηκαν περισσότερα vouchers από τις προσφερόμενες θέσεις, έτσι που γονείς έμειναν με άχρηστα vouchers στα χέρια τους και ανύπαρκτες θέσεις για φιλοξενία. Μάλιστα, για μία ακόμη χρονιά, η ΕΕΤΑΑ πέταξε έξω από τους παιδικούς σταθμούς περισσότερες από 60 επανεγγραφές!

Στον Δήμο μας, η συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μάς εξασφάλιζε μια ετήσια επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία μας έδινε τη δυνατότητα να καλύψουμε μόνο ένα μέρος των λειτουργικών εξόδων των παιδικών σταθμών ή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων. Σε καμία, βέβαια, περίπτωση δεν αρκούσε για την πλήρη κάλυψη των συνολικών δαπανών των παιδικών σταθμών. Ενα απτό παράδειγμα αποτελεί το έτος 2015: η επιδότηση από την ΕΕ ανήλθε στα 813.490 ευρώ, ενώ το ποσό των εξόδων των παιδικών σταθμών έφτασε τα 1.340.055 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό των 526.565,00 ευρώ προήλθε από τον προϋπολογισμό του Δήμου.

Το γεγονός ότι φέτος η κυβέρνηση πριμοδότησε τις ιδιωτικές δομές και προς το παρόν αρκετά vouchers δεν έχουν έρθει στις δημοτικές δομές, θα μεταφραστεί σε λιγότερη χρηματοδότηση και πιθανά λιγότερο προσωπικό, αφού οι εργαζόμενοι μέσω του προγράμματος είναι αναλογία της χρηματοδότησης.

Ως Διοίκηση, παρά την οικονομική κατάσταση, στην οποία ο Δήμος έχει περιέλθει και αποτελεί απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε δωρεάν υπηρεσίες σε όλα τα παιδιά των παιδικών μας σταθμών, είτε είναι από το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, είτε όχι. Εξάλλου, η αποκλειστικά δωρεάν φιλοξενία στους παιδικούς σταθμούς είναι πάγια θέση μας και διαπερνά όλες τις δομές του Δήμου, αφού σε όλες τις πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις τα παιδιά συμμετέχουν δωρεάν. Και φυσικά κανένα παιδί - επανεγγραφή που η ΕΕΤΑΑ απέκλεισε - δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού.

Η ανησυχία που εκφράσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και η πλήρης διαφωνία μας με τις αλλαγές στο πρόγραμμα επιβεβαιώθηκαν, δυστυχώς, στο ακέραιο. Θα εξακολουθήσουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση για όλες τις εξελίξεις. Γι' αυτό πρέπει πάση θυσία οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι φορείς, όλος ο λαός να γίνει μπροστάρης στον αγώνα αυτό, έτσι ώστε να καταφέρουμε να έχουμε:

-- Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα στο φαγητό.

-- Δωρεάν φοίτηση όλων των παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

-- Μόνιμο, εξειδικευμένο κι επαρκές προσωπικό.

-- Αμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους, για ν' αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται, ελπίζουμε με όλους εσάς στο πλευρό μας, έχοντας σαν πρόσταγμα ότι η Προσχολική Αγωγή δεν είναι πολυτέλεια, αλλά βασική ανάγκη για κάθε παιδί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών (2018-08-24 00:00:00.0)
Εντείνεται το αδιέξοδο για τις λαϊκές οικογένειες (2013-08-18 00:00:00.0)
Εξορμήσεις ενημέρωσης για τους παιδικούς σταθμούς (2013-06-28 00:00:00.0)
Δικαίωμα κάθε παιδιού η προσχολική αγωγή (2012-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ