Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ASEAN
Στο επίκεντρο των συναντήσεων και τα ζητήματα «ασφάλειας»

Η Ιαπωνία σπεύδει να προσφέρει «μέσα» για την υπεράσπιση της «σταθερότητας»

BIENTIAN.--

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που συνεχίζονται στο Λάος όπως και οι πολυμερείς και διμερείς επαφές που γίνονται στο περιθώριο της Συνόδου επιβεβαιώνουν πόσο εντείνονται οι ανταγωνισμοί στο νοτιοανατολικό άκρο της Ασίας, μιας περιοχής μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας που είναι κρίσιμη και για ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου.

Η χτεσινή δεύτερη μέρα της Συνόδου έφερε στο προσκήνιο «συμβατικές και μη συμβατικές προκλήσεις για την ασφάλεια όπως η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός... εδαφικές διαφορές, η θαλάσσια ασφάλεια, ένοπλες συγκρούσεις», σύμφωνα με την ενημέρωση από την προεδρία της Ενωσης που αυτή την περίοδο έχει αναλάβει το Λάος.

Σημειώνουμε ότι εκτός από συναντήσεις των ηγετών και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δέκα κρατών που είναι πλήρη μέλη της ASEAN, στο Λάος γίνονται και συναντήσεις με ηγέτες χωρών - «εταίρων» της Ενωσης, όπως είναι οι Κίνα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ρωσία, Αυστραλία κ.τ.λ.

Ενδεικτική του «ενδιαφέροντος» που η Νοτιοανατολική Ασία προκαλεί σε ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι η συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, επιβεβαιώνοντας τις προσπάθειες του Τόκιο να βρει γερά «πατήματα» στη «γειτονιά», με το βλέμμα στραμμένο στις «ισορροπίες» απέναντι στην Κίνα. Από αυτήν τη σκοπιά άλλωστε, Ιαπωνία - Φιλιππίνες έχουν πραγματοποιήσει και κοινές περιπολίες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ). Ετσι, το Τόκιο ανακοίνωσε τις προθέσεις του να παράσχει στη Μανίλα δύο πλοία περιπολίας για την ενίσχυση της «ασφάλειας» στην περιοχή της, αλλά και να της δανείσει μέχρι και πέντε αεροσκάφη επιτήρησης τύπου TC - 90. Χτεσινά δημοσιεύματα εμφάνιζαν την Ιαπωνία να είναι έτοιμη να προσφέρει πλοία περιπολίας και στη Μαλαισία.

Τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Ασία όμως παρακολουθούν στενά και δυνάμεις όπως η Ινδία. Πριν από μερικές μέρες, ο πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, επισκέφτηκε το Βιετνάμ και μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να επεκταθεί η ινδική πίστωση 500 εκ. δολ. προς το Ανόι «για την περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών». Επίσης, το ινδικό μονοπώλιο L & T θα κατασκευάσει ταχέα σκάφη περιπολίας για λογαριασμό της βιετναμέζικης ακτοφυλακής.

Θυμίζουμε ότι Φιλιππίνες και Βιετνάμ έχουν σημαντικές διαφορές με την Κίνα σχετικά με την κυριότητα περιοχών της ΝΚΘ και τους τελευταίους μήνες το «θερμόμετρο» έχει «ανέβει» αρκετές φορές στη «γειτονιά». Η «σταθερότητα» στη ΝΚΘ αποτελεί σταθερά πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με έντονη συμμετοχή και των ΗΠΑ, που το τελευταίο εξάμηνο επίσης ξεκίνησαν ανοιχτές περιπολίες στην περιοχή, στο όνομα της διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Ουάσιγκτον εντείνει στοχευμένες παρεμβάσεις σε Ενέργεια και ασφάλεια (2022-05-14 00:00:00.0)
Αυξάνεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ (2020-10-14 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο συνομιλιών και μεταξύ Κίνας - Φιλιππίνων (2017-11-17 00:00:00.0)
Οξυνση των ανταγωνισμών εν μέσω ανησυχίας για τους ρυθμούς ανάπτυξης (2017-11-14 00:00:00.0)
Συνάντηση για την περιφερειακή «ασφάλεια» (2014-08-09 00:00:00.0)
«Υστερόβουλη» η υπογραφή στο σύμφωνο ασφαλείας του ASEAN (2003-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ