Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ- ΣΕΟΥΛ.--

Δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου «B-1 Lancer» πέταξαν χτες το πρωί πάνω από τη Νότια Κορέα, λίγες μέρες μετά το μπαράζ αντιδράσεων που προκάλεσε η πυρηνική δοκιμή της ΛΔ Κορέας, σε περίοδο έντονης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό. Τα δύο βομβαρδιστικά πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από την αεροπορική βάση Οσάν στη Νότια Κορέα, η οποία απέχει 77 χλμ. από την αποστρατικοποιημένη ζώνη στα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας και περίπου 40 χλμ., από την πρωτεύουσα Σεούλ.

«Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα αναλαμβάνουν δράση καθημερινά για να δυναμώσουμε τη συμμαχία και την απάντησή μας στη διαρκώς όλο και πιο επιθετική συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο στρατηγός Βίνσεντ Μπρουκς, διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα. «Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση και αποτελεί απαράδεκτη απειλή» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ακόμα: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια αδιατάρακτη αφοσίωση στην υπεράσπιση των συμμάχων στην περιοχή και θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεις όπως αυτή σήμερα και την ανάπτυξη του συστήματος THAAD (σ.σ. πρόκειται για το υπερσύγχρονο αντιπυραυλικό σύστημα που θα εγκατασταθεί παρά τις έντονες αντιδράσεις της Κίνας και της Ρωσία) στην Κορεατική Χερσόνησο».

Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Σουνγκ Κιμ είχε συναντήσεις χτες στη Σεούλ με αξιωματούχους της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης και δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται στενά με άλλα έθνη για να εφαρμοστούν νέες, ισχυρότερες κυρώσεις σε βάρος της ΛΔ Κορέας.

Ενώ και η πρόεδρος της Ν. Κορέας Παρκ Γκεούν χι κάλεσε χτες τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας σε ετοιμότητα ύψιστου επιπέδου, ώστε να ανταποδώσουν πιθανή επίθεση της «Βόρειας Κορέας». Στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε πως Ν. Κορέα και ΗΠΑ πρέπει να διατηρήσουν στενότερη στρατιωτική συνεργασία και πως «ο στρατός πρέπει να είναι έτοιμος να καταπνίξει το βορειοκορεατικό καθεστώς μόλις επιχειρήσει πυρηνικό πλήγμα... πρέπει να λάβουμε πιο αποτελεσματική δράση ενάντια στις πυρηνικές προκλήσεις της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ