Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εκλογές την Κυριακή για την Κρατική Δούμα

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στη Ρωσία την ερχόμενη Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2016, επισπεύδοντας την αρχική ημερομηνία που ήταν η 4η Δεκέμβρη. Οι 450 βουλευτές της Κρατικής Δούμας, όπως λέγεται η Κάτω Βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας (υπάρχει και η Ανω Βουλή, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο με 117 έδρες, που εκλέγεται έμμεσα από εκπροσώπους περιοχών και έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες) εκλέγονται με βάση ένα μεικτό εκλογικό σύστημα. Οι μισοί αναλογικά με πλαφόν 5% και οι άλλοι μισοί σε μονοεδρικές σε όλη τη χώρα με πλειοψηφικό σύστημα, όπου τα τελευταία χρόνια σαρώνει ο μηχανισμός του κυβερνητικού κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Συγκεκριμένα, το 2011 με 49,32% είχε πάρει την πλειοψηφία της Δούμας, το 53%, ή 238 έδρες.

Στις εκλογές που γίνονται ενώ συνεχίζεται η καπιταλιστική κρίση, με ρυθμό -4% του ΑΕΠ, παρά τα λεγόμενα της κυβέρνησης περί ανάκαμψης, παίρνουν μέρος 14 κόμματα που, από διαφορετικές θέσεις και προσεγγίσεις, διαγκωνίζονται για τη διαχείριση του καπιταλισμού. Εκτός από το κυβερνών «Ενωμένη Ρωσία», που εμφανίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις με ποσοστό 39% - 43%, συμμετέχουν το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του υπερεθνικιστή Βλ. Ζιρινόφκι, που παίρνει δημοσκοπικά από 9% - 12% (και από τέταρτο κόμμα έρχεται δεύτερο), το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας με πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης που παίρνει από 8% - 10% (είχε στις εκλογές το 2011 19,19%), το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» από 4% - 5%. Ακολουθούν άλλα κόμματα που φέρονται στις δημοσκοπήσεις να παίρνουν πολύ κάτω από 5% και ανάμεσά τους το λεγόμενο «Κομμουνιστικό Κόμμα των Κομμουνιστών της Ρωσίας», που όπως καταγγέλλουν το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (KEKP) πρόκειται για σχήμα που έχει δημιουργηθεί από τους ίδιους τους μηχανισμούς της κυβέρνησης για διασπορά ψήφων.

Το ΚΕΚΡ, με το μετωπικό σχήμα «Κόκκινο Μέτωπο» αντιμετώπισε 8 φορές αρνήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να καταχωριστεί ως κόμμα, και με βάση τους όρους και τα εμπόδια ουσιαστικά που θέτει ο εκλογικός νόμος, υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις για την συγκέντρωση π.χ. υπογραφών και άλλων όρων με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Κατεβάζει υποψηφίους σε τρία τοπικά κοινοβούλια που επίσης εκλέγονται την Κυριακή, στο Λένινγκραντ (Αγ. Πετρούπολη), στο Πετροζαβότσκ και στο Νταγκέσταν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ