Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σχετική τήρηση της εκεχειρίας

Ανατολικές περιοχές της χώρας που ελέγχει ο στρατός επισκέφτηκαν οι ΥΠΕΞ Γαλλίας και Γερμανίας

Σε μια προσπάθεια να φανεί ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας συμμετέχουν στη διαδικασία διευθέτησης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο Ζαν Μαρκ Ερό και ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ μετέβησαν στις ανατολικές περιοχές στη λεγόμενη ζώνη αντιπαράθεσης με τους θύλακες, που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές που αντέδρασαν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου. Ωστόσο, επισκέφτηκαν το Σλαβιάνσκ που ελέγχει ο στρατός και δεν πήγαν στους θύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Οι δύο υπουργοί, που συνάντησαν την Τετάρτη στελέχη της ουκρανικής κυβέρνησης και τον Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, προωθούν την υπογραφή μιας συμφωνίας αποστρατιωτικοποίησης τριών περιοχών στα ανατολικά της χώρας, πριν επαναληφθεί η συνάντηση του σχήματος της Νορμανδίας των ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Ουκρανίας. Επίσης, συναντήθηκαν με κλιμάκιο των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που επιτηρεί τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη 2015. Ωστόσο, από χτες και μετά τη μονομερή κατάπαυση πυρός που εξήγγειλαν οι πολιτοφυλακές, έχουν μειωθεί οι συγκρούσεις των δύο πλευρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τα μεσάνυχτα έχουν αναφερθεί 9 παραβιάσεις της εκεχειρίες από πυρά από την ουκρανική πλευρά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, πραγματοποίησε χτες επίσκεψη στη Χερσόνησο της Κριμαίας, που έχει ενσωματωθεί ως ομόσπονδη περιοχή, προέδρευσε στο κρατικό συμβούλιο και επέβλεψε τα έργα που γίνονται για την οδική σύνδεση. Η γέφυρα του Κερτς ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί στην κυκλοφορία το Δεκέμβρη του 2018. Ταυτόχρονα, η επίσκεψη Πούτιν είχε και προεκλογικό χαρακτήρα, μπροστά στις εκλογές της Κυριακής για την Κρατική Δούμα στη Ρωσική Ομοσπονδία, που θα γίνουν και στην Κριμαία, κάτι που δεν αναγνωρίζει η ουκρανική κυβέρνηση και οι προστάτες της, ΗΠΑ και ΕΕ.

Παράταση κυρώσεων από την ΕΕ

Ακόμα, χτες η ΕΕ ανακοίνωσε ότι παρατείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για άλλους 6 μήνες. Οι κυρώσεις για «δράση κατά της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας» αφορούν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιού σε χώρες της ΕΕ για 146 πρόσωπα και 37 οργανισμούς που εκτείνονται σε πολλούς τομείς της οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ