Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
Τα cd που θα διακινούνται στο Φεστιβάλ

Δυο πολύ αξιόλογα cd θα διακινούνται στις εκδηλώσεις του τριήμερου Φεστιβάλ που ξεκινούν από σήμερα στο Πάρκο Τρίτση.

Πρόκειται για το cd με ανέκδοτα τραγούδια του ΔΣΕ, μια καλοδουλεμένη παραγωγή της ΚΝΕ που προέκυψε μετά από πολύμηνη έρευνα και αναζήτηση ντοκουμέντων. Το cd συνοδεύεται και από ένα καλαίσθητο βιβλιαράκι, όπου υπάρχουν οι στίχοι των τραγουδιών, αλλά και στοιχεία που αναδεικνύουν άγνωστες πλευρές των τραγουδιών, για το πώς γράφτηκαν, πώς και πότε πρωτοτραγουδήθηκαν...

Αναλυτικά περιλαμβάνει τα παρακάτω τραγούδια: «Βροντάει ο Ολυμπος και πάλι», «Για σε πατρίδα μας Ελλάδα», «Ο Δημήτρης ο λεβέντης», «Τα τουφέκια μας λαλούνε», «Καρπενήσι», «Ενας αντάρτης πεθαίνει», «Το τραγούδι των Σαμποτέρ», «Αυγερινός», «Το τραγούδι της συναδέλφωσης», «Του Γράμμου ανάψαν οι κορφές», «Τα οχυρά της Νάουσας».

Ακόμα, θα διακινείται σε cd η ηχογράφηση του μουσικο-θεατρικού αφιερώματος στο εργατικό - επαναστατικό τραγούδι του Μεσοπολέμου (1918 - 1935) με τίτλο «Ενας δεν είμαι μα χιλιάδες...» που πρωτοπαρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του 20ού αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ».


Τα περισσότερα τραγούδια του προέρχονται από συλλογές των κομματικών εκδοτικών οργανισμών του Μεσοπολέμου, που φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο του Κόμματος: Του Εκδοτικού Τμήματος του ΣΕΚΕ («Κόκκινα Τραγούδια», 1921), του «Σοσιαλιστικού Βιβλιοπωλείου» («Επαναστατικά Τραγούδια», 1928) και του «Ριζοσπάστη» («Κόκκινο Ημερολόγιο», 1935). Τα θέματα των τραγουδιών αντλούνται από τα συνταρακτικά γεγονότα της νέας ιστορικής περιόδου μετά την είσοδο του καπιταλισμού στο ιμπεριαλιστικό στάδιο, όπως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η Οχτωβριανή Επανάσταση, το «ξύπνημα» των προλετάριων και οι αγώνες τους, η ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, η δολοφονία των Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζας Λούξεμπουργκ κ.ά. και εκφράζουν την πάλη της ανερχόμενης εργατικής τάξης, για να διαχωριστεί από την αστική, διεκδικώντας την εξουσία της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ