Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος στη Ρωσία για ... μπίζνες

Με βασικό στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στα γερμανικά και ρωσικά μονοπώλια, ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός καγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Ρωσία από την Τετάρτη το βράδυ.

Σε μια πρώτη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γκάμπριελ, ο οποίος συνοδεύεται από περισσότερος από 20 επιχειρηματίες, είπε πως κάνει ό,τι μπορεί ώστε οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, «να μπορούν να αρθούν βήμα βήμα και όσο υπάρχει απτή πρόοδος στην εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ». Ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός, όπως και ο επίσης σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φ. Β. Σταϊνμάγερ, εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί σε σχέση με τους συμμάχους τους στην κυβέρνηση, στην άρση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, εκπροσωπώντας ένα τμήμα του κεφαλαίου που θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλη χασούρα από την πολιτική αυτή. Το ζήτημα αυτό προκαλεί τριβές και στο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες, παρόλο που και αυτοί βλέπουν σε μια προοπτική την άρση των κυρώσεων, αλλά επίσης αξιοποιείται στην αντιπαράθεση μεταξύ τους και ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών το 2017, όπου για να χειραγωγήσουν το λαό, πρέπει να προβάλλουν και τις διαφορές τους.

Ο Πρόεδρος Πούτιν ανέφερε ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών μειώθηκαν κατά 13,7% κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και τόνισε ότι «πρέπει να βρούμε λύσεις σε όλες τις δύσκολες ερωτήσεις». Ο Γερμανός αξιωματούχος και η συνοδεία του είχαν προγραμματίσει συναντήσεις με Ρώσους επιχειρηματίες και Γερμανούς που κάνουν μπίζνες στη Ρωσία. Ο Γκάμπριελ πάντως είπε ότι σε αυτή την συγκυρία ανοίγονται δρόμοι και τα αποτελέσματα θα έρθουν αλλά δεν θα είναι άμεσα.

Τη συζήτηση, εκτός από την Ουκρανία και τις μπίζνες, απασχόλησε και η κατάσταση στη Συρία, με τον Γκάμπριελ να μεταφέρει τη διάθεση του Ρώσου Προέδρου να συνοδεύονται και από στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ τα ανθρωπιστικά κομβόι στη Συρία, ώστε να αποφεύγονται περιστατικά όπως αυτή τη βδομάδα, με την πολύνεκρη έκρηξη στην αυτοκινητοπομπή, που οι Αμερικανοί επιμένουν ότι ήταν χτύπημα των Σύρων και των Ρώσων, κάτι που η άλλη πλευρά αρνείται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ