Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επισημάνσεις περί «προόδου»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό συνεχίζονται δεδομένων και των συναντήσεων που ευνοεί η ετήσια ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου μάλιστα την Κυριακή ο γγ του Οργανισμού θα συναντήσει από κοινού τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Χτες, ο Κύπριος ηγέτης μίλησε στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, δηλώνοντας ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος σε σημαντικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος», όπως στην «εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου χωρίς αποκλίσεις και μόνιμες παρεκκλίσεις» και στο ότι «το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη ομοσπονδία της Κύπρου θα αποτελείται από δύο συνιστώσες πολιτείες με ισότιμο καθεστώς».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι παραμένουν διαφορές και ότι οι πιο σημαντικές από αυτές αφορούν τα κεφάλαια του περιουσιακού, του εδαφικού και της ασφάλειας και των εγγυήσεων και μίλησε για πολιτικά και οικονομικά βιώσιμη, λειτουργική λύση. Ο Κύπριος ηγέτης στάθηκε ειδικά στη σημασία της υιοθέτησης «της Κοινής Διακήρυξης στις 11 Φεβρουαρίου 2014» (όπου γίνεται αναφορά σε δύο συνιστώσες πολιτείες - κράτη) και μεταξύ άλλων δεν παρέλειψε να επισημάνει και ότι η λύση είναι εφικτή, εφόσον «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, και ιδιαίτερα η Τουρκία, θα επιδείξουν τον ίδιο βαθμό δέσμευσης, θα συμμετάσχουν εποικοδομητικά και θα προχωρήσουν κάνοντας συγκεκριμένα και απτά βήματα που θα ενισχύσουν θετικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων». Τέλος, υποστήριξε πως η επίλυση του Κυπριακού «περιφερειακά θα μετέτρεπε την Κύπρο σε μία χώρα - μοντέλο σταθερότητας και προβλεψιμότητας και θα ενίσχυε το ρόλο της Κύπρου ως παροχέα ασφάλειας σε μία από τις πλέον ταραχώδεις περιοχές του κόσμου».

Το Κυπριακό συνεχίζει να απασχολεί και μια σειρά διμερείς συναντήσεις, μεταξύ άλλων και του Μ. Ακιντζί, που επίσης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και ακόμα μια χρονιά έχει επαφές με διάφορους ηγέτες και διπλωμάτες. Ετσι, προχτές συνάντησε το Βρετανό ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον, που δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι εντυπωσιασμένο με τις εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ