Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Γονείς και εργαζόμενοι διαδηλώνουν για την Ειδική Αγωγή

Οι τεράστιες ελλείψεις στην Ειδική Αγωγή και στη Βόρεια Ελλάδα οδηγούν γονείς και εργαζόμενους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να διεκδικούν τα αυτονόητα. Ετσι, αύριο Τετάρτη, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΠΕΑ) καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 2 το μεσημέρι, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας (Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 65, κτίριο ZEDA).

Οπως εξηγεί σε σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων: «Η νέα χρονιά ξεκίνησε για τα σχολεία της Ειδικής Αγωγής και τα Τμήματα Ενταξης με πολλές αλλαγές, όπως τις ελλείψεις εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, τοποθέτηση εκπαιδευτικών της Γενικής Παιδείας που "περισσεύουν", χωρίς φυσικά να έχουν την απαραίτητη ειδίκευση, την ελλιπή μεταφορά των μαθητών (πολλά σχολεία δέχονται παιδιά από όλη την Κ. Μακεδονίας π.χ. το Ειδικό Σχολείο των Τυφλών) κ.ά. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να μένουν τα παιδιά αυτά σπίτι τους, με όλα τα επακόλουθα για την οικογένεια (ψυχολογικά, παιδαγωγικά και οικονομικά προβλήματα).

Αυτές οι επιλογές του υπουργείου Παιδείας, που ακολουθεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έχουν ως βασική στρατηγική την παραπέρα συρρίκνωση και αποδυνάμωση των δημόσιων δομών της Ειδικής Αγωγής και σημαία τη δήθεν "ένταξη" των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Αποτέλεσμα είναι τα προβλήματα στην Ειδική Αγωγή να οξύνονται διαρκώς».

Αντίστοιχα, ο ΣΕΕΠΕΑ σημειώνει ότι οι εκπαιδευτικοί και γενικότερα το προσωπικό της Ειδικής Αγωγής «ζουν από πρώτο χέρι την αγωνία γονέων και μαθητών των ΣΜΕΑΕ και των εξειδικευμένων μορφών εκπαιδευτικής υποστήριξης (παράλληλη στήριξη), την ανυπαρξία στελέχωσης όλων των δομών της Ειδικής Αγωγής και την ελλειπή μετακίνηση των μαθητών». Ο ΣΕΕΠΕΑ αναφέρεται επίσης στα παιδιά που αναγκάζονται να μένουν στο σπίτι λόγω της υποστελέχωσης των δομών και δηλώνει ότι διεκδικεί «εκ μέρους των έγκλειστων αυτών μαθητών». Την ανακοίνωση του ΣΕΕΠΕΑ, μάλιστα, την κατέθεσε ως αναφορά στη Βουλή το ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι γονείς των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και οι εργαζόμενοι στο χώρο απαιτούν, μεταξύ άλλων, άμεσα:

  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε Πρόνοια - Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
  • Κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες να έχει το κατάλληλο γι' αυτό σχολείο. Κανένα παιδί εκτός Εκπαίδευσης.
  • Αποκλειστική, γενναία χρηματοδότηση της ΕΑΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με ευθύνη του κράτους.
  • Αμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στις μονάδες ΕΑΕ, αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να είναι μόνιμοι για να μη χρειάζεται κάθε χρόνο τα παιδιά να προσαρμόζονται σε νέα πρόσωπα και πρακτικές, κατάσταση που δεν βοηθάει στην εξέλιξή τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ