Σάββατο 8 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΦΩΝΑΣ «ΜΑΘΙΟΥ»
Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών στην Αϊτή

Περιοχές της Αϊτής θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο

Copyright 2016 The Associated

Περιοχές της Αϊτής θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο
Δραματικά ανεβαίνει ο αριθμός των ανθρώπων που βρήκαν το θάνατο στην Αϊτή από το πέρασμα του ισχυρότατου τυφώνα «Μάθιου», που σάρωσε τις προηγούμενες μέρες την περιοχή της Καραϊβικής με ανέμους με ένταση πάνω από 200 χλμ. την ώρα, και από χτες πλήττει τις νότιες περιοχές των ΗΠΑ. Στην Αϊτή, τα σωστικά συνεργεία που φτάνουν - με μεγάλες δυσκολίες αφού υπάρχουν τεράστιες καταστροφές στους δρόμους και τις όποιες υποδομές - στις περιοχές που έχουν πληγεί έρχονται αντιμέτωπα με μια ακόμη τραγωδία. Ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει με βάση τα επίσημα στοιχεία τους 271, αλλά άλλες αναφορές κάνουν λόγο για πάνω από 570 που συνεχώς αυξάνονται. Για άλλη μια φορά θύματα της ανυπαρξίας προληπτικών μέτρων και μέτρων προστασίας είναι η φτωχολογιά της χώρας, που είτε ζει σε παραπήγματα είτε σε σκηνές, 6 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.

Από την τεράστια καταστροφή στη χώρα πάνω από 30.000 υπολογίζονται τα νοικοκυριά των οποίων τα σπίτια αφανίστηκαν ενώ 300.000 άτομα έχουν ανάγκη άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις τεράστιες υλικές καταστροφές που προκάλεσε ο «Μάθιου» και στην Κούβα, λόγω του πολύ αποτελεσματικού συστήματος Πολιτικής Προστασίας, με πρόληψη και οργανωμένη μεταφορά πληθυσμού σε ασφαλείς τοποθεσίες, δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, της λειτουργίας των υποδομών, με την κατάσταση ειδικά στην πόλη Μπαρακόα να θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Επίσης, μεγάλες είναι οι ζημιές και στη Δομινικανή Δημοκρατία, όπου σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι.

Πλέον ο τυφώνας χτυπάει τη Φλόριντα, την Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα στις ΗΠΑ, όπου οι αρχές έχουν εκκενώσει περιοχές όπου κατοικούν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Ηδη από το βράδυ της Πέμπτης πάνω από 60.000 σπίτια και επιχειρήσεις στη νότια Φλόριντα έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ