Σάββατο 8 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νόμπελ Ειρήνης ... με σκοπιμότητα στον Σάντος

Οι εξελίξεις στην Κολομβία και η συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), που οριακά δεν υπερψηφίστηκε στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής (49,78% υπέρ, 50,21% κατά, με αποχή 62,57%), οδήγησαν τη Νορβηγική Επιτροπή να απονείμει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2016 στον Πρόεδρο της χώρας, Χουάν Μανουέλ Σάντος. Επιβράβευσαν τον 65χρονο αστό πολιτικό, γόνο μιας πλούσιας οικογένειας της Μπογκοτά, οικονομολόγο, πρώην δημοσιογράφο και πρώην υπουργό Αμυνας του αντιδραστικού πρώην Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε (πρωτεργάτη του «όχι» στη συμφωνία), όπως είπαν, «για τις αποφασιστικές ενέργειες να τερματίσει τον διάρκειας πάνω από 50 χρόνια εμφύλιο πόλεμο».

Στην πραγματικότητα, αυτό που επιβραβεύεται, όπως συμβαίνει συνήθως, ειδικά με αυτό το βραβείο που είναι και πιο πολιτικό, είναι μια διαδικασία που συμφέρει την αστική τάξη της Κολομβίας και της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να διευκολυνθεί η δράση των μονοπωλιακών ομίλων, κάτι που εμποδίζει η ένοπλη σύγκρουση, που ήταν απάντηση στην κρατική και παρακρατική τρομοκρατία. Η δικαιολογημένη επιθυμία του λαού της χώρας να σταματήσει η παρατεταμένη αιματοχυσία δεν έχει καμία σχέση με τα κίνητρα του Σάντος. Αλλωστε, για μην ξεχνιόμαστε, ο συγκεκριμένος πολιτικός, πέρα από τα ωραία λόγια που λέει, ότι «θα αγωνιστεί έως την τελευταία μέρα της θητείας του για την ειρήνη, ώστε να παραδώσει μια καλύτερη χώρα στις επόμενες γενιές», ήταν αυτός που πριν 6 χρόνια - όταν πρωτοξεκίναγαν οι διαπραγματεύσεις με το αντάρτικο κίνημα - ως υπουργός Αμυνας (2006-2009) διέταξε τη δολοφονία με αεροπορικό βομβαρδισμό του ηγετικού στελέχους των FARC Ραούλ Ρέγιες και στη συνέχεια άλλων στελεχών ως Πρόεδρος. Το αν διαφοροποιήθηκε από τον Ουρίμπε, έχει σχέση με τις διαφορετικές μερίδες του κεφαλαίου που εκπροσωπούν. Για την ιστορία, να πούμε ότι ο Σάντος επιλέχτηκε ανάμεσα σε 376 υποψηφιότητες, όπου σύμφωνα με όσα διαρρέονται, περιλαμβάνονταν και η Μέρκελ για το «άνοιγμα των συνόρων στους πρόσφυγες», ο Πάπας Φραγκίσκος για το ρόλο του στην προσέγγιση ΗΠΑ - Κούβας, οι διαπραγματευτές της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Ομως, τελικά επιλέχτηκε ο Κολομβιανός Πρόεδρος Σάντος, που παίρνει και το χρηματικό βραβείο των 832.000 ευρώ.

Δολοφονίες 13 αγωνιστών από τις 26 Αυγούστου

Πάντως, για να ξαναγυρίσουμε στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός της Κολομβίας, πέρα από τα ενδοαστικά παζάρια που γίνονται αυτές τις μέρες, για το πώς θα τροποποιηθεί (αν τροποποιηθεί) το κείμενο της συμφωνίας που υπογράφτηκε στις 24 Αυγούστου στην Αβάνα, μετά από 4 χρόνια διαπραγματεύσεων (και επισημοποιήθηκε στις 26 Σεπτέμβρη στην Καρταχένα), τα παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου, που έχουν τη στήριξη του αστικού κράτους, συνεχίζουν τη φονική τους δράση.

Οπως κατήγγειλαν χτες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μόνο από τις 26 Αυγούστου έχουν δολοφονηθεί στην Κολομβία 13 λαϊκοί αγωνιστές, στελέχη αγροτικών οργανώσεων, ιθαγένικων κοινοτήτων, επιτροπών αγώνα ενάντια σε πολυεθνικές που καταστρέφουν το περιβάλλον. Επίσης, το Κολομβιάνικο ΚΚ έχει καταγγείλει συνεχείς απειλές εναντίον μελών και στελεχών του, ιδιαίτερα στην περιοχή της Τολιμά. Συνολικά, εκτιμάται ότι μέσα στο 2016 έχουν σκοτωθεί 51 αγωνιστές (το 2015 105 και το 2014 78).

Συνέχιση συζητήσεων κυβέρνησης - ανταρτών στην Αβάνα

Χτες, επίσης, βγήκε ένα κοινό ανακοινωθέν από την Αβάνα, των αντιπροσωπειών της κυβέρνησης και των ανταρτών, που συνεχίζουν τις συζητήσεις μετά το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του. Οπως δηλώνεται, θα διατηρηθεί η κατάπαυση του πυρός, όπου καλείται και αντιπροσωπεία του ΟΗΕ να την επιτηρήσει, και ταυτόχρονα σημεία της συμφωνίας μπορούν να προχωρήσουν και εκφράζεται η διάθεση να επιτευχθεί ένας νέος συμβιβασμός μέσα από το διάλογο.

Στα ενδιαφέροντα της χτεσινής μέρας είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής του κόμματος «Δημοκρατικού Κέντρου» του Ουρίμπε, Χουάν Κάρλος Βέλες, μιλώντας εντελώς κυνικά στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» και διάφορα ραδιόφωνα, ανέλυσε τις μεθόδους που χρησιμοποίησε το στρατόπεδο του «όχι» στη συμφωνία στο δημοψήφισμα της 2 Οκτώβρη και τους χρηματοδότες του, μεγάλα μονοπώλια της χώρας. Αναφέρθηκε στη διαφοροποιημένη προπαγάνδα ανά περιοχή και την επιδίωξη ο κόσμος να πάει στις κάλπες «ανενημέρωτος, εκνευρισμένος και φοβισμένος». Η ...ειλικρίνεια αυτή του Βέλες εξόργισε τον αρχηγό του κόμματος Α. Ουρίμπε, ο οποίος διέψευσε τα λεγόμενά του και ανακοίνωσε την αποπομπή του από το κόμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ