Τρίτη 11 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ. ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΑΧΕΣ. ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ 1918 - 1936»
Πλήθος κόσμου στην πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ

Μια μεγάλη, πολύμηνη προσπάθεια της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή 9/10, με τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, με θέμα «Τα πρώτα βήματα. Οι πρώτες μάχες. Το ΚΚΕ στον Πειραιά 1918 - 1936». Μια προσπάθεια που περιλάμβανε αρχειακή έρευνα για τη συλλογή ντοκουμέντων και συλλογική προσπάθεια, σε μια περίοδο μάλιστα με πολλά καθήκοντα σε όλα τα μέτωπα. Το αποτέλεσμα αυτής της επιτυχημένης προσπάθειας αποτυπώθηκε στο στήσιμο της εκδήλωσης, στο βίντεο που προβλήθηκε στο άνοιγμά της, στην έκθεση ντοκουμέντων, στο καλαίσθητο λεύκωμα που διακινείται πλατιά από την Κυριακή και στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το οποίο ολοκληρώθηκε η εκδήλωση.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του Κόμματος, και ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το μεγάλο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιά, αλλά και τα τρία φουαγιέ του κτιρίου, όπου οθόνες μετέδιδαν απευθείας εικόνα από την εκδήλωση, γέμισαν ασφυκτικά από μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που τίμησαν με την παρουσία τους τη συγκλονιστική Ιστορία τού σχεδόν ενός αιώνα δράσης του Κόμματος.

Οι εκατοντάδες εργατοϋπάλληλοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και νέοι που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση, πήραν δύναμη και κουράγιο, άντλησαν αισιοδοξία για τις μεγάλες μάχες που έρχονται, για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού.

Το μαχητικό κλίμα που επικράτησε το πρωί της Κυριακής στο ασφυκτικά γεμάτο Πανεπιστήμιο Πειραιά, καταγράφεται και σε όσα είπαν στον «Ριζοσπάστη» οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ φεύγοντας από την εκδήλωση:

«Είναι εντυπωσιακή η δύναμη που κατάφερε να έχει το Κόμμα μέσα στους τόπους δουλειάς, στα πολύ δύσκολα χρόνια του 1920-'30, με διώξεις και καταστολή, με ατέλειωτες θυσίες. Αυτή είναι η ιστορία που κληρονομήσαμε από τους παππούδες μας...», αναφέρει ο Μάνος, που είναι εργάτης από την επαρχία και βρέθηκε στον Πειραιά για να βρει δουλειά πριν από πολλά χρόνια.

«Αυτά τα ιστορικά διδάγματα πρέπει με κάθε τρόπο να τα μεταδώσουμε στη νέα γενιά, που στο σχολείο δεν τους τα διδάσκουν. Δεν είναι απλά μακρινές αναμνήσεις. Π.χ. οι χιλιάδες πρόσφυγες που βρέθηκαν στον Πειραιά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή είναι ένα κεφάλαιο πολύ διδακτικό για το σήμερα, που ξαναζούμε παρόμοιες καταστάσεις...», λέει η Μαρία, απόγονος προσφύγων, προσθέτοντας ότι πρόσφατα ήρθε κοντά στο ΚΚΕ και ότι είναι περήφανη που ο γιος της συμμετέχει στη θεατρική ομάδα που έδωσε την παράσταση.

Αλλος εργαζόμενος εντοπίζει ως ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της εκδήλωσης το ότι φωτίζει πλευρές γύρω από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη στάση των κομμουνιστών: «Είναι πολύ θετικό που το ΚΚΕ επιμένει να καταλάβει η εργατική τάξη αυτά τα ζητήματα. Οι περισσότεροι μπορεί να νομίζουν ότι δεν τους αφορούν, αλλά θα έρθει η ώρα που θα καταλάβουν ότι δεν χωράει αδιαφορία...», αναφέρει.

Καθήκον του Κόμματος «να διαμορφώση τον αγώνα της εργατικής τάξεως εις αγώνα συνειδητόν και ενιαίον και να οδηγήσει αυτήν εις την φυσικήν αποστολήν της»: Ενα ταμπλό με αυτό το απόσπασμα από το Ιδρυτικό Ψήφισμα του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας υποδεχόταν τους συγκεντρωμένους στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Κυριακή η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση (2016-10-06 00:00:00.0)
Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση την Κυριακή 9/10 (2016-10-01 00:00:00.0)
Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση την Κυριακή 9/10 (2016-09-30 00:00:00.0)
Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση την Κυριακή 9/10 (2016-09-29 00:00:00.0)
Δραστηριότητα μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (2016-03-12 00:00:00.0)
Ο ΣΥΝ και ο α΄ γύρος των εκλογών (2002-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ