Κυριακή 12 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Η απειλή παραμένει...
  • Καταστροφές υπήρξαν στις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά ευτυχώς δεν επήλθε η «βιβλική καταστροφή», που πολλοί φοβόντουσαν και μερικοί εύχονταν
  • Η κυβέρνηση απέτυχε στην προσπάθειά της ν' αποπροσανατολίσει τους Θεσσαλούς από την ουσία του προβλήματος και να προκαλέσει «εμφύλιο πόλεμο» ανάμεσα στους νομούς και στους αγρότες της περιοχής
  • Το θεσσαλικό αγροτικό κίνημα επιμένει να διεκδικεί ουσιαστική και μακροπρόθεσμη λύση, με την κατασκευή των μεγάλων έργων υποδομής και την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής ορθολογικής διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού, προετοιμάζοντας νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Η λειψυδρία ταλαιπώρησε πολύ, και φέτος, τη Θεσσαλία. Οι επιπτώσεις της είναι ορατές, καθώς η ξηρασία προκάλεσε καταστροφές στην αγροτική παραγωγή - η ζημιά στα σιτηρά έφτασε μέχρι και 50% - ενώ σε αρκετά χωριά του κάμπου το νερό ήταν και λειψό, αλλά και ποιοτικά ακατάλληλο προς πόση. Ευτυχώς, όμως, δεν είχαμε τη «βιβλική καταστροφή» που πολλοί φοβόντουσαν και μερικοί εύχονταν. Οι αναπάντεχες καλοκαιρινές βροχές έπεσαν σαν «μάννα εξ ουρανού» κι έσωσαν από την ολοκληρωτική καταστροφή εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών. Σημαντικό ρόλο στον περιορισμό, κατά το δυνατόν, των επιπτώσεων έπαιξε και η επιτυχία της προσπάθειας για ορθολογική διαχείριση και κατανομή του διαθέσιμου νερού, στην οποία συνέβαλλαν οι Θεσσαλοί αγρότες.

Βεβαίως, όπως προαναφέραμε, υπάρχουν πολλές και σημαντικές ζημιές στην αγροτική παραγωγή - ιδιαιτέρως, δε, σε περιοχές της Λάρισας είναι εκτεταμένες - ενώ η αρδευτική περίοδος κρατάει μέχρι και στις 20 Αυγούστου κι αν μέχρι τότε δε βρέξει οι ζημιές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα και γρήγορα τη διαδικασία για αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών. Οι υποσχέσεις του υπουργού Γεωργίας, που δόθηκαν σε εκπροσώπους της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ότι θα δοθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, δεν είναι πειστικές, καθώς ο κανονισμός του οργανισμού δεν προβλέπει αποζημιώσεις για καταστροφές από την ξηρασία. Πρέπει, λοιπόν, η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα διατεθούν κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, ή από άλλους συγκεκριμένους πόρους για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλίας.

Το πρόβλημα είναι εδώ

Θα πρέπει, επίσης, να υπογραμμίσουμε ότι, παρά το γεγονός πως φέτος αποφεύχτηκε η «βιβλική καταστροφή», το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Θεσσαλία παραμένει και συνεχίζει ν' απειλεί ανθρώπους, καλλιέργειες και περιβάλλον.

Οσο δεν ολοκληρώνεται η κατασκευή των έργων υποδομής - όπως η εκτροπή του Αχελώου, ο ταμιευτήρας της Κάρλας, το φράγμα του Σμοκόβου, άλλα μεγάλα και μικρότερα φράγματα και άλλου είδους αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα - η δίψα θ' απειλεί τους κατοίκους χωριών και πόλεων, η ξηρασία θα «καίει» τα σπαρτά και το περιβάλλον θα υποβαθμίζεται συνεχώς, με κίνδυνο η περιοχή να οδηγηθεί σε απερήμωση, όπου θα χαθεί κάθε μορφή ζωής, πανίδας και χλωρίδας. Κι όσο δε λαμβάνονται μέτρα για την ορθολογική διαχείριση και σωστή χρήση των υπαρχόντων υδατικών αποθεμάτων - εκσυγχρονισμός των υδρευτικών και αρδευτικών δικτύων για να μη χάνονται καθ' οδόν τεράστιες ποσότητες πολύτιμου νερού, εκσυγχρονισμός της άρδευσης με επιδότηση των αγροτών για την αγορά και χρησιμοποίηση πιο οικονομικών και, ταυτόχρονα, πιο αποδοτικών μορφών άρδευσης, ακριβής καθορισμός των ορίων διαθεσιμότητας νερών από τη λίμνη Πλαστήρα, ώστε να εξασφαλιστεί το οικολογικό μέλλον της κ.ά. - κάθε καλοκαίρι οι αγρότες ιδιαίτερα θα ζουν με την αγωνία και το άγχος να σώσουν την παραγωγή τους για να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα με το οποίο θα ζήσουν τις οικογένειές τους.

Δε θέλουν λύση

Το ερώτημα γιατί δεν προχωράει η κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής και δεν εφαρμόζεται μια άλλη πολιτική ορθολογικής διαχείρισης κι ανάπτυξης του υδάτινου πλούτου της χώρας, έχει τεθεί πολλές φορές από τούτη την εφημερίδα. Η απάντηση είναι: Διότι η κυβέρνηση δε θέλει τη λύση του προβλήματος της λειψυδρίας. Και δεν τη θέλει γιατί κι αυτή, όπως και η Ευρωπαϊκή Ενωση, δε θέλει την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας, αλλά τον περιορισμό της αγροτικής παραγωγής και τη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού. Γι' αυτό και, στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, παίρνονται συγκεκριμένα αντιαγροτικά μέτρα, που οδηγούν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ώστε να περάσει η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών - νεοτσιφλικάδων.

Επομένως, αν οι αγρότες της Θεσσαλίας κι όλης της Ελλάδας θέλουν να μείνουν στα χωριά τους και να καλλιεργούν τη γη τους, πρέπει ν' αγωνιστούν για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται κι αυτό κάνουν τα τελευταία επτά χρόνια με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους.

Δεν της «βγήκαν»

Οσο κι αν φαίνεται περίεργο η κυβέρνηση επιθυμούσε η λειψυδρία να έχει πιο καταστροφικές επιπτώσεις στους αγρότες της Θεσσαλίας και είχε «επενδύσει» πολλά σ' αυτή.

  • Είχε την ελπίδα ότι η ξηρασία θα προκαλούσε μεγάλες ζημιές στη βαμβακοκαλλιέργεια, ώστε να μην υπάρξει φέτος μεγάλη παραγωγή βαμβακιού στη χώρα μας, που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της τιμής του προϊόντος, γεγονός που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία, τις οποίες τρέμει η κυβέρνηση. Οι κυβερνητικές ελπίδες δεν ευοδώθηκαν και οι βαμβακοπαραγωγοί θα πάρουν πολύ χαμηλές τιμές κι αναμένεται να πρωτοστατήσουν στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις.
  • Ηθελε να εκμεταλλευτεί τις καταστροφές από τη λειψυδρία για να προχωρήσει στην εφαρμογή μιας πολιτικής για την άρδευση που συνίσταται στο «πλήρωνε για να ποτίσεις» και «χαρατσώσου για να καταναλώσεις». Ούτε κι αυτό της «πέρασε», καθώς το αγροτικό κίνημα της Θεσσαλίας αντέδρασε έγκαιρα και σκληρά, προειδοποιώντας ότι δε θ' ανεχτεί επ' ουδενί αυτή την πολιτική.
  • Προσδοκούσε στο ξέσπασμα ενός «εμφυλίου πολέμου» για το νερό ανάμεσα στους αγρότες των θεσσαλικών νομών, ώστε να πετύχει τη διάρρηξη των αγωνιστικών δεσμών ανάμεσα στα στελέχη του αγροτικού κινήματος και των αγροτών γενικότερα, που θα έπεφταν θύματα των τοπικιστικών αντιθέσεων και των ενδοαγροτικών αντιπαραθέσεων. Ούτε κι αυτός ο στόχος επιτεύχτηκε χάρη στην ωριμότητα, την εμπειρία και την αποφασιστικότητα των Θεσσαλών αγροτών ν' αγωνίζονται για ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά τους και για την ανατροπή της πολιτικής που τα δημιουργεί και τα οξύνει.

Οι στόχοι της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί και τη λειψυδρία για να υλοποιήσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά την αντιαγροτική πολιτική της δεν επιτεύχτηκαν, αλλά είναι σίγουρο ότι θα ξαναεπιχειρηθεί να «περάσουν». Ομως, οι Θεσσαλοί αγρότες επαγρυπνούν και το φετινό Φθινόπωρο αναμένεται να είναι «θερμό» αγωνιστικά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ