Τρίτη 18 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται οι ενδοαστικές ζυμώσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνάντηση μιάμιση ώρας είχαν χτες οι ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Μπιναλί Γιλντιρίμ, και του εθνικιστικού ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στο φόντο των διεργασιών που συνεχίζονται σχετικά και με την αναθεώρηση του συντάγματος και την υιοθέτηση προεδρικού συστήματος στη χώρα.

Δηλώσεις δεν έγιναν μετά τη συνάντηση, ωστόσο τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι στο «τραπέζι» βρέθηκαν η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» και γενικά οι εξελίξεις σε Συρία - Ιράκ, «κεφάλαια» δηλαδή κρίσιμα για την προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων της τουρκικής πλουτοκρατίας. Το ΑΚΡ εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες ιδιαίτερα ικανοποιημένο από τις δηλώσεις Μπαχτσελί, που ουσιαστικά έθεσαν ζήτημα επίσπευσης της σχετικής πρότασης και της έγκρισής της. Από την άλλη, ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, επανέφερε την κριτική του στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι καταδικάζει τη χώρα σε «αποκλεισμό» από την επιχείρηση για τη Μοσούλη. Υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν μιλά και φέρεται «ακατάλληλα», επικρίνοντας την κυβέρνηση και για τις σήμερα «άσχημες» σχέσεις με την Αίγυπτο.

Στο μεταξύ, αναλυτές από ΜΜΕ όπως η «Χουριέτ» εντοπίζουν την πιθανότητα για πρόωρες εκλογές, συνδέοντάς την και με την «ανάγκη» του ΑΚΡ να ξεκαθαρίσει το εσωτερικό του από υποστηρικτές της «τρομοκρατικής οργάνωσης» FETO του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν, πρώην συμμάχου και νυν αντιπάλου της σημερινής ηγεσίας του ΑΚΡ.

Τέλος, τρεις αστυνομικοί και ένας από τους φερόμενους ως δράστες σκοτώθηκαν σε έκρηξη στην πόλη Γκαζιαντέπ στα νότια της Τουρκίας, στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης για εντοπισμό «τρομοκρατών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ