Κυριακή 12 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Τροχοί
Ημιυβριδική «οικονομία» από την Toyota

Ενα υβριδικό σύστημα που προσαρμόζεται εύκολα σε πολλούς τύπους αυτοκινήτων και μειώνει την κατανάλωση και τους ρύπους κατά 15% παρουσίασε η Toyota. Πρόκειται για το THS-M (Toyota Hybrid System-Mild), το οποίο αποτελείται από τρία βασικά εξαρτήματα: 1) Μια μικρή γεννήτρια-μοτέρ συνδεδεμένη σε έναν υπεραποδοτικό κινητήρα μέσω ενός ιμάντα με ηλεκτρική κίνηση, 2) μια συμπαγή δευτερεύουσα μπαταρία 36V που παρέχει ισχύ στο μοτέρ και 3) μια μονάδα ελέγχου (ECU).

Οταν το όχημα THS-M βρίσκεται σταματημένο το σύστημα idling stop διακόπτει τη λειτουργία του κινητήρα. Στην επανεκκίνηση του αυτοκινήτου το μοτέρ δίνει ισχύ και ο κινητήρας ξαναπαίρνει μπροστά. Το μοτέρ λειτουργεί σαν γεννήτρια μετατρέποντας σε ηλεκτρική ενέργεια την ενέργεια της επιβράδυνσης. Το μοτέρ βρίσκεται συνδεμένο και με τον συμπιεστή του κλιματισμού, τον οποίο τροφοδοτεί με ισχύ διασφαλίζοντας την καλύτερη λειτουργία του κλιματισμού ιδίως όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο.

Στον ιαπωνικό κύκλο δοκιμών το THS-M, προσαρμοσμένο σε ένα αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο, μείωσε την κατανάλωση κατά 15% ενώ ευεργετική ήταν η λειτουργία του και στον τομέα της εκπομπής ρύπων. Στην Toyota πιστεύουν ότι το THS-Μ συνδυασμένο με βενζινοκινητήρα άμεσου ψεκασμού ενδέχεται να δημιουργήσει το πρώτο αυτοκίνητο με 50% μειωμένες εκπομπές ρύπων σε σχέση με τις επίσημες προδιαγραφές του 2000. Η ιαπωνική εταιρία ετοίμασε το ημιυβριδικό σύστημα στα πλαίσια του περιβαλλοντικού της προγράμματος και προγραμματίζει να παρουσιάσει το πρώτο όχημα με THS-M το ερχόμενο φθινόπωρο. Το THS-M είναι απόγονος του THS που κινεί το Prius, το πρώτο υβριδικό όχημα παραγωγής στον κόσμο, που παρουσιάστηκε το 1997 και έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις 60.000 μονάδων. Το νέο σύστημα είναι κατάλληλο για μεγαλύτερα οχήματα ενώ δοκιμάζεται και σε οχήματα κυψελών καυσίμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ