Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Αντιδράσεις σε περιορισμούς και αλλαγές στα προγράμματα σπουδών

Οι περιορισμοί που τίθενται στους φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, για την επιλογή κατεύθυνσης στο τρίτο έτος σπουδών, έχουν οδηγήσει το Φοιτητικό Σύλλογο του Τμήματος σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με αίτημα ο κάθε φοιτητής να επιλέγει την κατεύθυνση που θέλει.

Συγκεκριμένα, οι φοιτητές της Κοινωνικής Διοίκησης στο τρίτο έτος των σπουδών τους χωρίζονται σε δυο κατευθύνσεις: «Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής» και «Κοινωνικής Εργασίας», που είναι και η δημοφιλέστερη. Στην κατεύθυνση της «Κοινωνικής Εργασίας» υπάρχουν πολλές πρακτικές ασκήσεις (οι οποίες απαιτούν και επόπτες). Αυτό έχει οδηγήσει τη διοίκηση του Τμήματος να θέσει ανώτατο όριο στους φοιτητές που εισάγονται στην κατεύθυνση και μόνο 80 φοιτητές μπορούν να επιλέξουν κάθε χρόνο την «Κοινωνική Εργασία». Σε περίπτωση που την επιλέγουν περισσότεροι, περνούν οι 80 πρώτοι, ανάλογα με τη βαθμολογία τους σε δυο συγκεκριμένα μαθήματα των πρώτων ετών. Ολοι οι υπόλοιποι φοιτητές οδηγούνται τελικά, αναγκαστικά, στην κατεύθυνση «Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής».

Ο Φοιτητικός Σύλλογος προχώρησε τις προηγούμενες μέρες σε κατάληψη, απαιτώντας να αρθεί το ανώτατο όριο και οι φοιτητές να δηλώνουν και να παρακολουθούν όποια από τις δυο κατευθύνσεις του Τμήματος επιθυμούν. Παλεύουν για πρόσληψη μόνιμου και σταθερού προσωπικού για τις εποπτείες της Πρακτικής Ασκησης στο ύψος των αναγκών, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε όλοι οι φοιτητές να κάνουν Πρακτική Ασκηση στην ώρα τους χωρίς κριτήρια και περιορισμούς και να γίνουν άμεσα νέες προσλήψεις διδακτικού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες διδασκαλίας.

Με τις κινητοποιήσεις τους, οι φοιτητές πέτυχαν να αποσπάσουν δεσμεύσεις από τη χτεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση του Τμήματος, για ουσιαστική άρση του ανώτατου ορίου φοιτητών στην «Κοινωνική Εργασία» και μια σειρά διευκολύνσεις για τους φοιτητές που την έχουν επιλέξει και θέλουν να επιτύχουν στα προαπαιτούμενα μαθήματα.

Στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Αθήνας

Αναστάτωση με αφορμή το πρόγραμμα σπουδών έχει δημιουργηθεί και στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθήνας. Εκεί, με απόφαση του Τμήματος, το πενταετές πρόγραμμα σπουδών (θεσπίστηκε το 2010) μετατρέπεται σε 4ετές του χρόνου, για όλους τους φοιτητές που φοιτούν στο Τμήμα.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Φοιτητών, μια σειρά από μαθήματα «καταργούνται από το πρόγραμμα σπουδών ενώ αποτελούν κύρια μαθήματα κορμού για την επιστήμη της Μουσικολογίας και είτε θα διδάσκονται σε λιγότερα εξάμηνα, είτε δεν θα διδάσκονται καθόλου» και θα πεταχτούν σε μεταπτυχιακό κύκλο, εκεί όπου... «τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών στο Τμήμα μας λένε ότι θα ξεκινούν από τα 550 ευρώ το εξάμηνο!». Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι όλα αυτά συγκαλύπτουν την «τραγική έλλειψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού, στο όνομα της οποίας κόβονται μαθήματα απλά και μόνο επειδή δεν υπάρχει κανείς να τα διδάξει»!

«Δε θέλουμε κύκλους σπουδών και καταρτίσεις - το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα. Θέλουμε όταν ολοκληρώνουμε τις σπουδές μας, να έχουμε όλη την απαραίτητη επιστημονική γνώση», δηλώνει ο Φοιτητικός Σύλλογος που κάνει σήμερα Γενική Συνέλευση, ενώ αποφάσισε και παράσταση διαμαρτυρίας στην ενημέρωση που έχει καλέσει το Τμήμα για το πρόγραμμα σπουδών, αύριο πρωί, στην «Aula» της Φιλοσοφικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ