Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Διεκδικούν το δικαίωμα στη στέγαση

Κινητοποίηση σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας

Μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει το πρόβλημα στέγασης για χιλιάδες φοιτητές/σπουδαστές, οι οποίοι σπουδάζουν μακριά από τον τόπο τους, οι Σύλλογοι Οικότροφων ΦΕΑ, ΝΦΕΕΜΠ, ΤΕΙ Χαλκίδας και του Πανεπιστημίου Πάτρας προχωρούν σήμερα στη 1 το μεσημέρι σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης για τις Εστίες.

Σήμερα, περίπου 150.000 φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους και υπάρχουν μόνο 14.000 θέσεις σε Εστίες! Ομως ακόμη και 'κεί που υπάρχουν Εστίες στην πλειοψηφία τους είναι στα όρια της εγκατάλειψης, σε πολλές περιπτώσεις είναι επικίνδυνες για την ασφάλεια όσων φοιτητών/σπουδαστών μένουν σε αυτές.

Παραθέτουμε ορισμένα παραδείγματα ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στις Εστίες, με την ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων: Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, αίτηση για δωρεάν στέγαση έχουν κάνει 284 φοιτητές, το πρόβλημα έχει «λυθεί» για τους 130, οι οποίοι μένουν σε επινοικιαζόμενα δωμάτια με συμβάσεις ενός μήνα, δηλαδή δεν εξασφαλίζεται αν θα ανανεωθεί η σύμβαση για όλο το ακαδημαϊκό έτος, ενώ 150 φοιτητές είναι άστεγοι. Στη ΦΕΠΑ μέχρι στιγμής έχουν γίνει 280 αιτήσεις και τα διαθέσιμα δωμάτια είναι γύρω στα 100. Στο κτίριο της Β' ΦΕΠΑ υπάρχουν κοινόχρηστα μπάνια, χωρίς ζεστό νερό, δωμάτια χωρίς θέρμανση. Εντονα κτιριακά προβλήματα και ζητήματα υλικοτεχνικής υποδομής υπάρχουν στην Εστία του ΤΕΙ Χαλκίδας, στη ΝΦΕΕΜΠ, στη ΦΕΑ 18 δωμάτια δεν έχουν ούτε νερό. Στις εστίες του ΑΠΘ τα κτίρια χρονολογούνται από το 1970, ενώ εδώ κι ένα χρόνο έχει επιβληθεί χαράτσι 105 ευρώ σε κάθε φοιτητή ως εγγύηση για το δωμάτιο, η χωρητικότητα είναι 1.500 άτομα και αντιστοιχούν μόλις στο 2% των φοιτητών.

Την ίδια στιγμή το ΙΝΕΒΙΔΙΜ (φορέας διαχείρισης και εποπτείας 25 Εστιών σε όλη τη χώρα) δεν έχει λάβει ακόμα από το υπουργείο Παιδείας τα απαραίτητα χρήματα, ύψους 7.000.000 ευρώ, για τις ανάγκες των Εστιών!!!

Οι Σύλλογοι Οικότροφων διεκδικούν:

  • Να δοθούν τώρα τα απαραίτητα κονδύλια από το κράτος, για να πάρουν ανάσα οι απαξιωμένες υπάρχουσες δομές και να εξασφαλιστεί η κάλυψη όλων των πάγιων εξόδων.
  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις Εστίες.
  • Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα.
  • Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.
  • Ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση, ξεπούλημα, επιβολή ενοικίων στις ήδη υπάρχουσες Εστίες.
  • Ανέγερση νέων Εστιών με βάση τις ανάγκες στέγασης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ