Σάββατο 22 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Καλύπτει την ωμή παρέμβαση της Δικαιοσύνης στα συνδικάτα

Με προσχήματα, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στην Ερώτηση του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Από διαμαρτυρία συνδικάτων της Αθήνας στο υπουργείο Εργασίας για τις εξελίξεις στο ΕΚΑ
Από διαμαρτυρία συνδικάτων της Αθήνας στο υπουργείο Εργασίας για τις εξελίξεις στο ΕΚΑ
Πλήρη κάλυψη στην παρέμβαση της Δικαιοσύνης στο συνδικαλιστικό κίνημα, που με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ακύρωσε επί της ουσίας το 29ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, πρόσφερε χτες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε χτες σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη για τη δικαστική απόφαση που «ανέστειλε την εκτέλεση των αποφάσεων του 29ου Συνεδρίου του ΕΚΑ, μεταξύ αυτών, βέβαια, και την εκλογή οργάνων διοίκησης».

Οπως ανέφερε ο βουλευτής, η κατάπτυστη δικαστική απόφαση στηρίχθηκε σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του συνεδρίου, που κατέθεσε ο Σύλλογος προσωπικού Alpha Bank. Ενα σωματείο που παραβίαζε κατάφωρα το καταστατικό του Εργατικού Κέντρου και απορρίφθηκε η συμμετοχή του στο Συνέδριο από τα όργανα του ΕΚΑ και το ίδιο το Σώμα του Συνεδρίου. Το δικαστήριο, όμως, αποφάνθηκε ότι δεν προβλέπεται στο καταστατικό του ΕΚΑ αποκλεισμός αντιπροσώπων λόγω παρατυπιών και ότι ο μόνος αρμόδιος για να κρίνει την εγκυρότητα των διαδικασιών των συνδικαλιστικών φορέων είναι η Δικαιοσύνη!

Οπως υπογράμμισε ο Χρήστος Κατσώτης, η απόφαση αυτή «ανοίγει το δρόμο για ολοκληρωτικό άμεσο έλεγχο των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία (...) οδηγεί τα συνδικάτα, ιδιαίτερα τα δευτεροβάθμια, να παίρνουν αποφάσεις όχι στις γενικές συνελεύσεις τους και τα συνέδριά τους, αλλά σε δικαστήρια, που θα ορίζουν και τις διοικήσεις».

Πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται αυτή την περίοδο «που η κυβέρνηση βάζει στόχο να χτυπήσει εργατικές - συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα, μέσα από το νόμο για τα Εργασιακά», για να καταλήξει λέγοντας ότι «η αστική Δικαιοσύνη αξιοποιείται ξανά από τη μεγαλοεργοδοσία και την κυβέρνηση, που θέλουν ένα κίνημα απόλυτα χειραγωγημένο, που δεν αμφισβητεί τη στρατηγική του κεφαλαίου για ένταση της εκμετάλλευσης και αύξηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων».

Υπεκφυγές και προκλήσεις

Επικαλούμενος την «ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, δίνοντας κάλυψη στην απόφαση του δικαστηρίου, ενώ έκανε και υποδείξεις (!) στον βουλευτή του ΚΚΕ, λέγοντας: «Πιστεύω ότι η τοποθέτησή σας ενέχει ένα διπλό θεσμικό ατόπημα: Το ένα είναι ότι μου ζητάτε να παρέμβω στη λειτουργία της Δικαιοσύνης με ένα σχόλιο σε υπόθεση η οποία στην ουσία εκκρεμεί ακόμη (...) το δεύτερο είναι ότι ονομάζετε μία δικαστική απόφαση κατάπτυστη. Κάνατε ένα χαρακτηρισμό τον οποίο θα χαιρόμουν να ακούσω στη δευτερολογία σας ότι ανακαλείτε».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε ότι «αυτές τις μέρες είναι στην επικαιρότητα η Δικαιοσύνη. Και όταν η Δικαιοσύνη έρχεται να αντιμετωπίσει ζητήματα μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων, τότε ο θόρυβος που σηκώνεται είναι πάρα πολύ μεγάλος και οι πολιτικές δυνάμεις συντάσσονται ή με τα μεν ή με τα δε συμφέροντα και υπάρχει οξύτατη αντιπαράθεση. Σε αυτήν την περίπτωση δεν φείδεστε συζητήσεων για το ρόλο των δικαστών ή μέρους των δικαστών. Οταν όμως θίγονται ζητήματα που έχουν να κάνουν με το εργατικό κίνημα, τότε όλοι τι λέτε; "Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη"!».

Ο Χρ. Κατσώτης ανέφερε κι άλλα παρόμοια παραδείγματα παρέμβασης στο συνδικαλιστικό κίνημα επί των προηγούμενων κυβερνήσεων και πρόσθεσε ότι η Δικαιοσύνη είναι τόσο «ανεξάρτητη», ώστε να βγάζει σε ποσοστό 99% τις απεργίες παράνομες. Ρώτησε, τέλος, τον υπουργό να ξεκαθαρίσει ποιος έχει δίκιο, ο δικαστής που ενέκρινε το καταστατικό του ΕΚΑ ή ο δικαστής που εξέδωσε τη συγκεκριμένη απόφαση;

Απαντώντας με το ίδιο προκλητικό ύφος, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε στη δευτερολογία του: «Λυπάμαι, κύριε συνάδελφε. Σας έδωσα την ευκαιρία να ζητήσετε συγγνώμη για το χαρακτηρισμό μίας απόφασης ως κατάπτυστης, αλλά εσείς δεν αξιοποιήσατε καθόλου την ευκαιρία», ενώ επικαλέστηκε ξανά την «ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» για να μη δώσει καμιά απάντηση στα καίρια ερωτήματα που έθετε η Ερώτηση του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικαστική απόφαση «νομιμοποιεί» τη συμμετοχή χρυσαυγίτικου σωματείου (2017-02-04 00:00:00.0)
Σαν έτοιμοι από καιρό... (2016-10-13 00:00:00.0)
Δικαστική συνδρομή στην προσπάθεια αλλοίωσης του συσχετισμού (2016-05-25 00:00:00.0)
Ως κι ο δικαστής... (2004-09-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ