Κυριακή 23 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αναδείχτηκαν και πάλι οι ελλείψεις σε έργα ζωτικής σημασίας για το λαό

Σε δημόσια κτίρια και ειδικότερα σε σχολεία και φοιτητικές εστίες εστιάζεται το πρόβλημα που, όμως, είναι γνωστό εδώ και χρόνια...

Σημαντικές είναι οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός σε πολλά δημόσια κτίρια
Σημαντικές είναι οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός σε πολλά δημόσια κτίρια
Ο ισχυρός σεισμός που χτύπησε στις 15 Οκτώβρη τα Γιάννενα, έφερε για άλλη μια φορά στην επιφάνεια το γεγονός ότι έργα ζωτικής σημασίας για το λαό, έργα για την προστασία της ζωής των λαϊκών οικογενειών, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Και τέτοια ακριβώς είναι τα έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Στα Γιάννενα αναδείχτηκε το σοβαρό πρόβλημα της ανύπαρκτης αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων, αφού δεν παίρνεται κανένα μέτρο για την εφαρμογή αυστηρών κανονισμών σε εδαφολογικές μελέτες, αντισεισμικές προδιαγραφές κατασκευής, επανελέγχου, όπως και για την απαγόρευση επικίνδυνων μετατροπών σε κτίρια. Η κατάργηση των ελεγκτικών υπηρεσιών των πολεοδομιών επιδεινώνει περισσότερο το πρόβλημα, αφού δεν προβλέπεται ούτε τυπικά ο έλεγχος από το κράτος.

Επιπλέον, αναδείχτηκε και το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης, της ασφάλειας, της προστασίας και της συντήρησης των δημόσιων κτιρίων και ειδικότερα των σχολείων, όπου ο προσεισμικός τους έλεγχος στα Γιάννενα δεν έχει ολοκληρωθεί εδώ και 15 χρόνια! Μάλιστα, το 2001 είχε εξαγγελθεί προσεισμικός έλεγχος που θα ολοκληρωνόταν το 2006. Μέχρι σήμερα έχει ελεγχθεί μόλις το 1/3 από αυτά. Παράλληλα, στον τομέα της πολιτικής προστασίας δεν έγινε τίποτα και οι κάτοικοι της πόλης έτρεξαν να προστατευθούν κυρίως στην παραλίμνια περιοχή, αφού δεν βρέθηκε κανείς να τους ενημερώσει για σημεία συγκέντρωσης και προστασίας.

Προβλήματα στα σχολεία

Πράγματι, στα Γιάννενα «χτυπήθηκαν» από το σεισμό πολλά σχολεία αλλά και οι φοιτητικές εστίες. Ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα τι συμβαίνει: Μελέτη του 2013 που έκανε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ιωαννίνων, αναφέρει ότι από τα 39 σχολεία τα 24 (62%) έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985 και τα 15 από το 1985 μέχρι σήμερα. Αναλυτικότερα, τα 12 (32%) είναι κτισμένα πριν το 1959. Πρόκειται για το 1ο Δημοτικό, τα σχολεία της Ζωσιμαίας Ακαδημίας, το Δημοτικό Σχολείο Κατσικά κ.ά. Αλλα 12 από το 1959 - 1985, 9 το 1985 - 2000 και 6 μετά το 2000. Σε πολλά κτίρια έγιναν αυθαίρετες κι επικίνδυνες παρεμβάσεις, για ν' αντιμετωπιστεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε από την αύξηση των μαθητών και τη μη κατασκευή νέων σχολείων, από συγχωνεύσεις τμημάτων και καταργήσεις σχολείων. Στα περισσότερα σχολεία δεν γίνονται τα έργα επισκευής και συντήρησης (π.χ. στέγες) που είναι αναγκαία κάθε χρόνο, αφού τα σχετικά κονδύλια συνεχώς μειώνονται. Την ίδια ώρα, υπάρχουν νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε πολυκατοικίες, σε ακατάλληλα δημόσια ή ενοικιαζόμενα κτίρια, επικίνδυνα για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών.

«Η Ενωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Ιωαννίνων δεν παύει σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε επαφή με τους αρμόδιους να τονίζει και να αναδεικνύει το σοβαρότατο στεγαστικό πρόβλημα στα σχολεία του Δήμου, σε συνάρτηση με την αναγκαιότητα αντισεισμικής θωράκισης. Για τα παραμελημένα, ασυντήρητα σχολεία, που πολλά από αυτά έχουν κάνει τον κύκλο τους και δε σηκώνουν καμία στατική ενίσχυση, ούτε καν επιδιόρθωση», μας τονίζει η πρόεδρος της Ενωσης, Λουκία Κίτσου.

Οι φοιτητικές εστίες

Οσον αφορά τις φοιτητικές εστίες, όπως μας τόνισε ο φοιτητής της Ιατρικής Γ. Ιωαννίδης, από το ΜΑΣ και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών, άλλο ένα χαρακτηριστικό της προχειρότητας είναι πως οι εστίες και οι σχολές ελέγχθηκαν την περασμένη Τρίτη, δηλαδή τη μέρα που άνοιξαν και λειτούργησαν. Αντί να παραμείνουν οι σχολές κλειστές μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων, τα μαθήματα διεξάγονταν κανονικά. Την περασμένη Πέμπτη, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης για τις εστίες, στην κινητοποίηση που έγινε στα Γιάννενα μετά από αποφάσεις των Συλλόγων Φοιτητών του Φυσικού και του Χημικού, ακολούθησε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία φοιτητών με τον πρύτανη του Πανεπιστήμιου, Γ. Καψάλη. Σε αυτήν, αν και τέθηκαν τα ζητήματα της αντισεισμικής προστασίας των κτιρίων, ο πρύτανης απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήματα, όπως αν τα κτίρια έχουν περάσει ξανά από αντισεισμικό έλεγχο, αν υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης ή πόσο συχνά συντηρούνται.

«Οπως φάνηκε από το σεισμό του περασμένου Σαββάτου, δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης και διαφυγής στις εστίες. Δεν υπήρξε ενημέρωση από τις αρχές, όπως και δεν υπάρχει καμιά προετοιμασία των φοιτητών για το πώς θα αντιδράσουν σε ανάλογη περίπτωση», μας τόνισε. Ετσι κι αλλιώς, βέβαια, προβληματική είναι η στέγαση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με 14 σχολές και περίπου 14.000 φοιτητές, και στο ΤΕΙ Ηπείρου με τρεις σχολές στα Γιάννενα και περίπου 3.000 σπουδαστές. Για τη στέγαση των χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών υπάρχουν η εστία της Δουρούτης, που βρίσκεται στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης και η εστία της Δόμπολης, όπου στεγάζονται 464 φοιτητές του Πανεπιστημίου και σπουδαστές του ΤΕΙ. Στην εστία της Δόμπολης, η κατάσταση είναι τραγική. Το κτίριο είναι χτισμένο από τα τέλη της δεκαετίας του '70, χωρίς να γίνεται πραγματική συντήρηση και πέφτουν σοβάδες (σ.σ. χωρίς σεισμούς...).

Παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το θέμα της πολιτικής προστασίας έρχεται από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων από το 2011. Το ίδιο συνέβη και την περασμένη Πέμπτη, αλλά δεν δόθηκε, για άλλη μια φορά, καμιά απάντηση. «Στην πιο σεισμογενή χώρα της Ευρώπης, ο σεισμός είναι απολύτως αναμενόμενο φαινόμενο. Γι' αυτό και κάθε χρόνο η αντισεισμική θωράκιση των δημόσιων και των σχολικών κτιρίων, η ύπαρξη σχεδίου πολιτικής προστασίας έρχεται και επανέρχεται από εμάς σε αυτό εδώ το χώρο», τόνισε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Τασούλας. Και αξίζει να σημειωθεί πως κάθε χρόνο στο τεχνικό πρόγραμμα δεν χρηματοδοτούνται έλεγχοι και παρεμβάσεις στα δημοτικά κτίρια για την αντισεισμική θωράκιση, την ώρα που πολλά σχολεία έχουν κτιστεί πριν το 1985, είτε με ανεπαρκή αντισεισμικό κανονισμό, ενώ δεν λείπουν και τα ενοικιαζόμενα σχολεία που είναι χτισμένα πριν το 1900.

Σύμφωνα με τον Δ. Τασούλα, από το 2014 που βγήκε η εγκύκλιος για ελέγχους στους παιδικούς σταθμούς, η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητούσε τις ενέργειες που έχουν γίνει και η δημοτική αρχή απαντούσε ότι η εγκύκλιος ζητούσε μόνο ελέγχους σε παιδικές χαρές. Λόγω του σεισμού έκλεισαν τέσσερις σταθμοί. Ηταν, δε, γνωστό πως οι δύο παιδικοί σταθμοί του άλσους είχαν πρόβλημα. Παρ' όλα αυτά, έγιναν κι άλλες επεμβάσεις στο ένα κτίριο και φτιάχτηκε και βρεφικό τμήμα. Τα ακατάλληλα κτίρια που στεγάζονται οι δημοτικές υπηρεσίες δεν έχουν σχεδόν καμία έξοδο διαφυγής. Στις οικονομικές υπηρεσίες είναι στενή η πόρτα και δεν χωράνε να βγουν δυο άτομα μαζί. Στην Πρόνοια, οι μπροστινές πόρτες είναι κλειδωμένες και δεν έχει γίνει ποτέ άσκηση εκκένωσης των υπηρεσιών.

Την ώρα του σεισμού, που κινήθηκαν ταυτόχρονα μάζες ανθρώπων, κανένας δεν ήξερε τι να κάνει και φυσικά δεν υπήρχε πολιτική προστασία. Τα προαύλια των σχολείων ήταν κλειστά και δεν βγήκε κάποιος αρμόδιος να τα ανοίξει για να προστατευθούν οι κάτοικοι. Πληροφορίες δεν δίνονταν από πουθενά. Ούτε στη διαδικτυακή σελίδα του δήμου, ούτε στους διαφημισμένους ηλεκτρονικούς πίνακες. Αγνοήθηκε, δε, πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να ενημερώνονται οι κάτοικοι μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΙ για τα σημεία συγκέντρωσης σε κάθε γειτονιά. «Ζητάμε για ακόμα μια φορά να δούμε το περίφημο σχέδιο πολιτικής προστασίας. Μαζί με τον προϋπολογισμό για την πολιτική προστασία. Δηλαδή, τι χρήματα προβλέπονται και πώς έχουν διατεθεί», ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δ. Τασούλας.

Συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σεισμός του προπερασμένου Σαββάτου προκάλεσε πάνω από 300 μετασεισμούς, επιβαρύνοντας τα κτίρια της πόλης. Επρόκειτο για ένα σμήνος σεισμών με ανάστροφο το ρήγμα. Οι πλάκες, δηλαδή, κινούνταν προς τα πάνω αντί για κάτω. Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής καταγραφή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτ. Μακεδονίας - Ηπείρου, έχουν ελεγχθεί από 12 συνεργεία 463 κτίσματα (300 περίπου δημόσια) σε Γιάννενα, Ζαγόρι, Ζίτσα και Πωγώνι. Σε 50 από αυτά, κυρίως ιδιωτικά, θα γίνουν επισκευές, χωρίς κανένα κτίριο να έχει προβλήματα στατικότητας, ενώ θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι και σε δεύτερη φάση αν εντοπιστούν κι άλλα προβλήματα.

Εξάλλου, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι των σχολικών συγκροτημάτων όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης του Δήμου Ιωαννίνων (Προσχολικής, Α/βαθμιας και Β/βαθμιας). Κατά τον έλεγχο δεν διαπιστώθηκαν σοβαρές βλάβες σε κανένα σχολικό κτίριο. Σε ελάχιστες περιπτώσεις διαπιστώθηκαν ελαφριές βλάβες σε μεμονωμένα και μη φέροντα στοιχεία των κτιρίων.

Εχουν δοθεί οδηγίες από τα ελεγκτικά κλιμάκια προς τους διευθυντές των σχολείων, για να αποκλείσουν τους ελάχιστους χώρους οι οποίοι κρίθηκε ότι χρειάζονται επεμβάσεις, έτσι ώστε τα σχολεία να είναι λειτουργικά, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης ελαφρών βλαβών. Αυτό αφορά τις σχολικές μονάδες: 1ο και 8ο ΓΕΛ, 1ο ΕΚ Ιωαννίνων, 6ο, 7ο, 8ο Γυμνάσιο, κτίριο β' του 1ου ΕΠΑΛ, που λειτουργούν κανονικά. Εμεινε κλειστό το 10ο Δημοτικό Σχολείο, στο οποίο εκτελούνταν και ολοκληρώνονταν οι εργασίες αποκατάστασης των ελαφριών βλαβών που είχαν προκύψει.

Με απόφαση του προέδρου του ΟΚΠΑΠΑ, παρέμειναν κλειστοί μέχρι την αποκατάσταση των βλαβών ο 1ος Βρεφονηπιακός Σταθμός στην περιοχή Λακκώματα, ο 11ος Βρεφονηπιακός Σταθμός περιοχής Αλσους, ο 7ος Παιδικός Σταθμός και ο 3ος Παιδικός Σταθμός στην περιοχή Καλλιθέα. Οι έλεγχοι έδειξαν προβλήματα στο Βαλάνειο σχολείο. Οι μαθητές έκαναν μαθήματα στο νέο κτίριο και στο γυμναστήριο.


Γ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ