Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Προειδοποιήσεις για το Brexit

ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι, σε ομιλία που εκφώνησε χτες στο Δουβλίνο σε σχέση με τις πιθανές επιπτώσεις της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, σημείωσε πως πήρε διαβεβαιώσεις από τη Βρετανίδα ομόλογό του, Τερέζα Μέι, πως δεν θα υπάρξουν «σκληρά σύνορα» μεταξύ Ιρλανδίας - Β. Ιρλανδίας που υπάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάλεσε, επιπλέον, τους άλλους ηγέτες της ΕΕ «να μην έχουν εμμονές πάνω στο τι μπορεί ή δεν μπορεί να πάρει η Βρετανία κατά τη διαπραγμάτευση», προβλέποντας ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας μπορεί να γίνει πριν το Μάρτη του 2017. Πρόσθεσε ακόμη ότι ούτε ο ίδιος, ούτε η Βρετανίδα ομόλογός του επιθυμούν περιορισμό της «ελεύθερης κίνησης ανθρώπων για να ταξιδέψουν, να ζήσουν, να κάνουν εμπόριο, να εργαστούν».

Στα επικείμενα παζάρια Βρετανίας και άλλων χωρών της ΕΕ για το Brexit αναφέρθηκε με δηλώσεις του χτες και ο επικεφαλής του γερμανικού συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων, Κριστόφ Σμιντ, που επισήμανε πως η ψήφος της Βρετανίας υπέρ του Brexit «έχει μετά βίας επηρεάσει μέχρι στιγμής τη γερμανική οικονομία, αλλά αξίζει να προσπαθήσει κανείς να κρατήσει τη χώρα αυτή στην ΕΕ».

Το ίδιο 24ωρο, ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αύξηση του όγκου εμπορικών συναλλαγών με το Ιράν, σημειώνοντας πως η βρετανική κυβέρνηση «εργάζεται» ώστε να επιλύσει τις «ανησυχίες του τραπεζικού τομέα που περιορίζουν την περαιτέρω επέκτασή του». Υπογράμμισε στη συνέχεια πως «τα οφέλη της χαλάρωσης των κυρώσεων δεν έχουν υλοποιηθεί πλήρως και η επίλυση αυτών των προβλημάτων παραμένει προτεραιότητα για αυτή την κυβέρνηση».

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, επίσης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 2 δισεκατομμύρια βρετανικές λίρες για την ασφάλεια στον κυβερνο-χώρο, ώστε να είναι η χώρα σε θέση «να αντεπεξέλθει σε οποιοδήποτε είδος επίθεσης στον κυβερνο-χώρο».

Προχτές, είχε προηγηθεί η «προειδοποίηση» του διευθυντή της ΜΙ5, Αντριου Πάρκερ, στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», ότι «η Ρωσία αποτελεί μία ολοένα και αυξανόμενη κυβερνο-απειλή, χρησιμοποιεί ολόκληρη γκάμα κρατικών οργάνων και εξουσιών με σκοπό να ωθεί την εξωτερική πολιτική της με ολοένα και πιο επιθετικούς τρόπους, μεταξύ των οποίων η προπαγάνδα, κατασκοπεία και οι κυβερνο-επιθέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ