Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Εκπομπές» συναίνεσης για το ΕΣΡ, με προβολή στα γενικότερα ζητούμενα του κεφαλαίου

Να εκπέμψουν σήματα συναίνεσης με αφορμή το ξαναμοίρασμα της τηλεοπτικής πίτας και τις διαδικασίες συγκρότησης του ΕΣΡ, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στα βασικά προτάγματα του κεφαλαίου που από κοινού υπηρετούν, επιδιώκουν τα κόμματα της αστικής διαχείρισης. Χτες βράδυ, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, έκανε «μασάζ» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σήμερα έρχεται στη Βουλή για ψήφιση η τροπολογία για την κατάργηση του άρθρου 2Α του νόμου Παππά, σε πολύωρη σύσκεψη στη Βουλή, στην οποία διαφάνηκε διάθεση για παραπέρα βήματα προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη συναίνεση.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Figaro», δήλωνε πως «πιστεύω ότι θα υπάρξει συναίνεση και το ΕΣΡ θα συσταθεί. Το ΕΣΡ θα πρέπει να ξαναρχίσει όλη τη διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών. Δεσμεύομαι να θέσω στη διάθεσή του, αν το επιθυμεί, όλη την τεχνική και διοικητική υποστήριξη που είναι απαραίτητη γι' αυτό», υπερασπιζόμενος βέβαια τις έως τώρα κυβερνητικές επιλογές και το ψευδεπίγραφο αφήγημα περί «πολέμου» που δέχεται η κυβέρνηση απ' τη διαπλοκή.

Σε τόνους «συναινετικούς» και η δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, στον ΣΚΑΪ: «Ελπίζω μέχρι τέλους να ακυρώσουν όλες τις επίμαχες διατάξεις του νομού Παππά και να κάτσουμε να συζητήσουμε... Να δούμε τι λέει η τροπολογία και να πάμε σε σταθερό έδαφος».

Για πετρέλαιο στο Καράκας Παππάς - Αρτεμίου

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το ταξίδι του Ν. Παππά στο Καράκας με τον Κύπριο δικηγόρο Αρ. Αρτεμίου αποσκοπούσε στη διερεύνηση της δυνατότητας να προμηθευτεί η Ελλάδα πετρέλαιο έναντι τροφίμων (αγροτικών προϊόντων), στο πλαίσιο κρατικού προγράμματος της Βενεζουέλας.

Για το σκοπό αυτό, το γραφείο του τότε προέδρου του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα, φέρεται να ήρθε σε επαφή με τη «Μότορ Οϊλ», η οποία έβλεπε στη Βενεζουέλα τη δυνατότητα διεύρυνσης των - επικερδών της - οριζόντων. Μάλιστα, όπως γράφει η εφημερίδα, αποφασίστηκε η μεταφορά να γίνει από «μικροεφοπλιστές», για να μη δίνουν στόχο, λόγω της έντασης στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βενεζουέλα.

Οταν είχαν ρυθμιστεί όλα τα παραπάνω, έγινε και το επίμαχο ταξίδι στο Καράκας. Ο Αρ. Αρτεμίου βρέθηκε στην αποστολή εκπροσωπώντας τη «Μότορ Οϊλ». Μαζί ήταν ο Ν. Παππάς, ο Κ. Ησυχος (σήμερα στη ΛΑΕ), ένα ακόμη στέλεχος του ομίλου πετρελαιοειδών και περίπου δέκα μικροεφοπλιστές.

Μάλιστα, έγινε ένα ακόμη ταξίδι στο Καράκας το 2015, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον ξάδελφο του πρωθυπουργού Γ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», η εταιρεία πετρελαιοειδών εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εξόρυξη πετρελαίου στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και το Καράκας έκρινε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ακόμα μία «πόρτα» στην ευρωπαϊκή αγορά. Ετσι, προσκλήθηκαν εκπρόσωποι επιχειρηματιών από τους τομείς της Ενέργειας, των Φαρμάκων και των αγροτικών προϊόντων, καθώς και ο Ν. Παππάς ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «αδελφού» κόμματος του κυβερνητικού Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ