Τρίτη 8 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Προωθώντας τους εμπορικούς «δρόμους του μεταξιού»

Τη σύσφιξη των σχέσεων Ρωσίας και Κίνας σηματοδοτεί, όπως τονίζουν και οι δύο πλευρές, η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ, που πραγματοποιείται από την Κυριακή στην Αγ. Πετρούπολη, πρώην Λένινγκραντ, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Οπως σημείωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός: «Η Ρωσία και η Κίνα έχουν συνδεθεί με τις σχέσεις της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας. Είμαστε πράγματι φίλοι και έχουμε μια παρόμοια προσέγγιση για την επίλυση πολλών παγκόσμιων θεμάτων, παίρνουμε μέρος σε πολυμερείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Εθνη, η G-20, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης και BRICS» και ανακοίνωσε τη δημιουργία διακυβερνητικής Επιτροπής των δύο χωρών για τη συνεργασία σε περιοχές της Ανατολικής Ρωσίας και της Βορειοανατολικής Κίνας.

Επίσης, ο Μεντβέντεφ υπενθύμισε πως υπάρχει κοινό σχέδιο για τη σύνδεση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης και τους λεγόμενους εμπορικούς «δρόμους του μεταξιού» της Κίνας. Ο Κινέζος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να τονίσει τις «τακτικές συναντήσεις των αρχηγών κυβερνήσεων που δεν έχουν ανασταλεί τα τελευταία 21 χρόνια και προχωράνε όπως έχει προγραμματιστεί», ενώ αναπτύσσονται δυναμικά.

Ο Λι Κεκιάνγκ έχει προγραμματίσει συνάντηση και στη Μόσχα με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ρωσία είναι η τελευταία στάση της οκταήμερης περιοδείας του Λι, η οποία περιελάμβανε το Κιργιστάν, το Καζακστάν και τη Λετονία. Στη Λετονία, την Κυριακή, ο Κινέζος πρωθυπουργός πήρε μέρος στη συνάντηση Κίνας και χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που έχει στόχο τη συνεργασία στον τομέα του εμπορίου και τη σύνδεση των δύο περιοχών. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Κίνας και των 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (από Βαλκάνια έως Βαλτικές χώρες) ήταν 56,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015, μια αύξηση της τάξης του 28% από το 2010. Οι κινεζικές επενδύσεις στις 16 χώρες ξεπέρασαν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αυτές επένδυσαν περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κίνα.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και από τις δύο πλευρές στο δίκτυο διεθνών σιδηροδρομικών εμπορευματοκιβωτίων, τη δημιουργία διαμετακομιστικών κέντρων σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και τη σύνδεση της Μαύρης Θάλασσας, Βαλτικής και Αδριατικής, με μεγάλες υποδομές στα λιμάνια και τους σιδηρόδρομους για τη δυνατότητα μεταφοράς μεγάλης ποσότητας εμπορευμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ