Τρίτη 8 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
Με ζωντάνια και δυναμισμό για το σχολείο που τους αξίζει

Μαθητική πορεία χτες στο κέντρο της Αθήνας

Ξεσήκωσαν το κέντρο της Αθήνας με τα συνθήματά τους, τη ζωντάνια τους και τη μαχητική παρουσία τους οι μαθητές, που χτες το μεσημέρι διαδήλωσαν σε διάφορες πόλεις της χώρας. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, μαθητές γυμνασίων, γενικών και επαγγελματικών λυκείων, μουσικών σχολείων ένωσαν τις αγωνίες τους και τις φωνές τους σε συνθήματα διεκδίκησης των σχολείων των αναγκών τους.

Από τις 10 περίπου το πρωί, μαθητές μουσικών σχολείων έδιναν τον τόνο στήνοντας στο χώρο των Προπυλαίων μία συναυλία που συγκέντρωσε την προσοχή των περαστικών. Ανάμεσα στα τραγούδια, από τα μεγάφωνα ακούγονταν αναγγελίες των σχολείων που κατέφθαναν συνεχώς στο χώρο της συγκέντρωσης.

Χαιρετισμό από τα Προπύλαια απηύθυναν εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας και της Συντονιστικής Επιτροπής ΕΠΑΛ. «Δεν θα αφήσουμε τους αγώνες των μαθητών που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια να πάνε χαμένοι», ήταν το μήνυμα που έστειλαν αναφερόμενοι στο σημερινό σχολείο και τις αλλαγές που ετοιμάζονται. Μίλησαν για τη δράση που αναπτύχθηκε στα σχολεία όλο το προηγούμενο διάστημα, τις κατά τόπους κινητοποιήσεις για τα προβλήματα των σχολείων, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στις 15 Νοέμβρη στην πορεία καταδίκης της επίσκεψης Ομπάμα και στις 17 Νοέμβρη, στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία και τις εκδηλώσεις της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Πρόκειται για τους επόμενους σταθμούς που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο με τη συμμετοχή μαθητών δεκάδων σχολείων, από την οποία προέκυψε και η φετινή Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.


«Σήμερα είμαστε εδώ για να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι οι μαθητές δε σκύβουν το κεφάλι και δε δέχονται σιωπηλοί τα βάρβαρα μέτρα που εξαθλιώνουν όλο και περισσότερο εμάς και τους γονείς μας», τονίστηκε από την πλευρά των μαθητών, που καταδίκασαν τις πρόσφατες προσπάθειες τρομοκράτησης συμμαθητών τους στη Λαμία και τη Θεσσαλονίκη δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να τους φοβίσουν. Κάλεσαν σε οργάνωση και συντονισμό, τονίζοντας πως από τις διεργασίες που αναπτύχθηκαν μέχρι τώρα, οι μαθητές συνειδητοποίησαν πως δεν είναι ο καθένας μόνος του απέναντι στα προβλήματα.

Την αλληλεγγύη των Ιταλών μαθητών στον αγώνα των συμμαθητών τους σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας εξέφρασε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Alessandro Fiorucci, πρόεδρος του Συμβουλίου Επαρχίας Μαθητών του Μιλάνου, το οποίο εκπροσωπεί δεκάδες χιλιάδες μαθητές της πόλης και των περιχώρων. Οπως είπε, αυτό το διάστημα διακινείται στην Ιταλία κείμενο για τη στήριξη του αγώνα των Ελλήνων μαθητών. «Παρά τις εκατοντάδες χιλιόμετρα που μας χωρίζουν, σήμερα οι Ιταλοί μαθητές βαδίζουν στο πλευρό σας, η φωνή του αγώνα σας είναι ακόμη πιο ισχυρή. Να είναι ξεκάθαρο στα αυτιά εκείνων που κλέβουν το μέλλον της νεολαίας ότι η μάχη μόλις άρχισε!», τόνισε μεταξύ άλλων, καταχειροκροτούμενος, ο εκπρόσωπος των Ιταλών μαθητών, ο οποίος συμμετείχε στη χτεσινή πορεία, ενώ νωρίτερα είχε επισκεφτεί σχολεία της Αθήνας.

Με συναυλία στα Προπύλαια ξεκίνησε η κινητοποίηση
Με συναυλία στα Προπύλαια ξεκίνησε η κινητοποίηση
Με τα συνθήματα που φώναζαν ασταμάτητα και τα πανό τους, οι μαθητές έφεραν στο προσκήνιο τις ανάγκες τους, ενώ σχολίασαν με το δικό τους τρόπο τον ανασχηματισμό, με το σύνθημα «Γαβρόγλου καλώς ήρθες, Φίλη σε χαιρετάμε, όσους και να αλλάξετε εμείς δεν σταματάμε»...

«Δεν θα τους χαρίσουμε το μέλλον μας. Παλεύουμε για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει», ήταν το σύνθημα στο πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, ενώ και τα υπόλοιπα πανό αποτύπωναν τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις των μαθητών για ένα σχολείο «που θα μορφώνει αντί να εξοντώνει», που θα βγάζει «ανθρώπους μορφωμένους με αξιοπρέπεια, όχι υποταγμένους», δηλώνοντας ότι «το μέλλον μας δεν χωρά στις ουρές της ανεργίας» και καλώντας σε «ξεσηκωμό», γιατί «τίποτα δεν γίνεται αν μείνεις θεατής»...

Οι μαθητές πορεύτηκαν από τα Προπύλαια, μέσω της Ομόνοιας και της οδού Σταδίου στο Σύνταγμα και κατέληξαν και πάλι στα Προπύλαια έχοντας στο πλευρό τους καθηγητές και γονείς που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ