Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέες πιέσεις σχετικά με το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πυκνώνουν οι πιέσεις στην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, να μην ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ (Βrexit). Χτες, η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στάρτζεον, ανακοίνωσε πως θα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να μπλοκάρει τις προσπάθειές της θεωρώντας ότι προηγουμένως θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη της σκοτσέζικης Βουλής.

Η Στάρτζεον είπε ότι ο γενικός εισαγγελέας της Σκοτίας θα καταθέσει επίσημη αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να παρέμβει στην υπόθεση.

Χτες επίσης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, λόρδος Γουίλιαμ Χέιγκ με άρθρο του σε βρετανική εφημερίδα πρότεινε στην πρωθυπουργό Μέι να αρχίσει από τώρα να σχεδιάζει τη διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών εντός του 2017, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση «διακυβεύει να επαναλάβει μοιραία σφάλματα» της πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ. Της πρότεινε να καταστρώσει ένα «εναλλακτικό σχέδιο Β» σε περίπτωση που, μετά την έφεση της κυβέρνησης, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη του Κοινοβουλίου προκειμένου να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Η Μέι δεν αντέδρασε άμεσα στις νέες πιέσεις που της ασκούνται σε σχέση με τη διαδικασία ενεργοποίησης της διαπραγμάτευσης του Brexit, αρκούμενη να δηλώσει, από την Ινδία, όπου ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψη, πως σκοπεύει να μιλήσει με τον νικητή των αμερικανικών εκλογών το συντομότερο δυνατό σχετικά με την «ειδική σχέση» ΗΠΑ - Ηνωμένου Βασιλείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ