Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμακώνονται οι βομβαρδισμοί

Επιδεινώνεται τις τελευταίες μέρες η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς των περιοχών που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών (στην πραγματικότητα είναι αστικά καθεστώτα) του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς. Η λεγόμενη εκεχειρία, ειδικά στο Ντονέτσκ, δεν υφίσταται καν, αφού, σύμφωνα με τους πολιτοφύλακες, μόνο τις τελευταίες 2 μέρες έχει παραβιαστεί πάνω από 1.000 φορές.

Και αυτά συμβαίνουν παρά τα πρόσφατα διπλωματικά παζάρια και τον υποτίθεται σχεδιαζόμενο «οδικό χάρτη» που προετοιμάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ρωσία) μετά από τη συμφωνία των ηγετών στη συνάντησή τους στο Βερολίνο στις 19 Οκτώβρη φέτος.

Από βολές πυροβολικού πλήγηκαν περισσότερο οι εξής περιοχές Ζαΐτσεβο, Γκορλόφκα, Ζελέζναγια, Βασιλίεφκα, Γιασινοβάταγια, Ζαμιτσεβο, Βεσιόλογιε, Ντουκουχαγιεφσκ, Γιελενόφκα, Σαχάνκα, Λενίσκογιε, Οκτιάμπρ, Κομιντέρνοβο, και η τοποθεσία του Τρουντόφσκιγιε της περιοχής Πετρόφσκι του Ντονέτσκ όπου υπάρχουν υλικές ζημιές σε κατοικίες όπως και αρκετοί τραυματισμοί αλλά όχι απώλειες. Ωστόσο, στη Σαχάνκα πάνω από 70 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έγιναν καταγγελίες για παρεμβολές από τις υπηρεσίες της Ουκρανίας ακόμα και σε τηλεπικοινωνίες υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Πάντως, χτες και σήμερα ήταν προγραμματισμένη συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου αναμενόταν να τεθεί το θέμα της ανταλλαγής κρατουμένων.

Παραίτηση του Σαακασβίλι

Επίσης, μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι η δήλωση παραίτησης του κυβερνήτη της Οδησσού, του γνωστού αμερικανοθρεμμένου πρώην Προέδρου της Γεωργίας (2004-2013) Μιχαήλ Σαακασβίλι, που είχε φύγει από τη χώρα του διωκόμενος για σκάνδαλα διαφθοράς και κατάχρηση δημόσιου χρήματος και ο Ουκρανός Πρόεδρος μεγαλοβιομήχανος Πέτρο Ποροσένκο τον είχε διορίσει κυβερνήτη, δίνοντάς του και την ουκρανική υπηκοότητα το 2015. Ο Σαακασβίλι ισχυρίστηκε ότι ο αγώνας κατά της διαφθοράς στη χώρα, για την καταπολέμηση της οποίας υποτίθεται είχε διοριστεί, δεν επιτεύχθηκε. Μάλιστα, φαίνεται ότι είναι πιθανό να δημιουργήσει δικό του κόμμα και να συμμετάσχει στο αστικό πολιτικό σύστημα και της Ουκρανίας, αντιπολιτευόμενος τη σημερινή κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ