Τρίτη 15 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Προς αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης

Σημεία από το τριετές σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το τριετές σχέδιο που όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας θα δημοσιοποιηθεί το επόμενο διάστημα, προβλέπει θεσμοθέτηση «εθνικού απολυτηρίου» ή πιστοποιητικού σπουδών για τους αποφοίτους Λυκείου (όπως προτείνεται στα πορίσματα του κυβερνητικού διαλόγου) και αλλαγή μορφής των πανελλαδικών εξετάσεων, με ορίζοντα εφαρμογής το 2020. Επίσης, γίνεται λόγος για αναμόρφωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης ώστε οι φοιτητές να εισάγονται σε σχολές αντί για τμήματα, θεσμοθέτηση ενιαίου φορέα αξιολόγησης για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης και αυτοαξιολόγηση, «δικαίωμα σπουδών 3ου κύκλου σε ΤΕΙ ακαδημαϊκώς ισοδύναμα με πανεπιστημιακά τμήματα» και «δυνατότητες μελλοντικής ένταξης σε ένα "ομόλογο" πανεπιστημιακό τμήμα ή αυτοτέλεια ως εκπαιδευτικά ιδρύματα», αξιοποίηση της περιουσίας των ΑΕΙ, νέο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης στελεχών Εκπαίδευσης, «ενοποίηση συγγενών κλάδων εκπαιδευτικών και εξορθολογισμός της διαχείρισης εκπαιδευτικού προσωπικού» και άλλα ζητήματα που εντάσσονται στην αστική στρατηγική για την Παιδεία. Αλλωστε, οι όποιες αλλαγές θα φέρουν τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ, ο οποίος σύμφωνα με το 3ο μνημόνιο θα συντάξει έκθεση για την ελληνική Εκπαίδευση, ενώ το ίδιο το τριετές σχέδιο είναι αντικείμενο διαλόγου με τους «θεσμούς», στο πλαίσιο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης.

Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» το Προεδρικό Διάταγμα «Περί σχολικού και διδακτικού έτους και της αξιολόγησης των μαθητών του Γυμνασίου» με τις αλλαγές που ισχύουν από φέτος στα γυμνάσια. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η διδασκαλία των μαθημάτων διεξάγεται σε δύο διδακτικές περιόδους, τα τετράμηνα, με το πρώτο να διαρκεί από 11 Σεπτέμβρη μέχρι 20 Γενάρη και το δεύτερο από 21 Γενάρη έως 31 Μάη.

Τα μαθήματα που διδάσκονται στο Γυμνάσιο χωρίζονται σε τρεις ομάδες: Η Ομάδα Α' περιλαμβάνει Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία. Η Ομάδα Β' Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Χημεία, Βιολογία, Γεωλογία - Γεωγραφία, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Θρησκευτικά, Αγγλικά, Δεύτερη Ξένη Γλώσσα, Οικιακή Οικονομία. Η Ομάδα Γ' περιλαμβάνει Τεχνολογία - Πληροφορική, Μουσική - Καλλιτεχνικά, Φυσική Αγωγή.

Από 1 έως 30 Ιούνη πραγματοποιούνται οι γραπτές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις στα μαθήματα της Ομάδας Α', υλοποιείται πρόγραμμα υποστηρικτικής διδασκαλίας για τους μαθητές που παραπέμπονται σε επαναληπτική εξέταση και διεξάγονται οι επαναληπτικές εξετάσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόγραμμα επαναληπτικών εξετάσεων (2018-07-27 00:00:00.0)
Ερωτηματικά για τις ενδοσχολικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (2014-06-13 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν οι πανελλαδικές εξετάσεις (2012-05-22 00:00:00.0)
Στόχος, η καλύτερη προώθηση της Παιδείας της αγοράς (2003-05-16 00:00:00.0)
Σταθερά στη ρότα της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης (2000-08-25 00:00:00.0)
Τι είναι το Εθνικό Απολυτήριο (1996-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ