Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
29ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
«Μέρες του '36»

Εμβληματικές ταινίες όπως οι «Μοντέρνοι Καιροί» του Τσάπλιν, στο φετινό φεστιβάλ
Εμβληματικές ταινίες όπως οι «Μοντέρνοι Καιροί» του Τσάπλιν, στο φετινό φεστιβάλ
To 29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (17-27 Νοέμβρη) στο «Τριανόν» και την «Ααβόρα» περιλαμβάνει ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα, που θα ικανοποιήσει τους λάτρεις του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, αλλά και όσους αναζητούν (έμμεσες) κινηματογραφικές «συνδέσεις» της σημερινής κρίσης με τη δριμεία οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 1929 στην Αμερική και εξαπλώθηκε στη συνέχεια στην Ευρώπη.

Το αφιέρωμα τιτλοφορείται «Μέρες του '36» και οι ταινίες που συμπεριλαμβάνει προσφέρουν μια σφαιρική εικόνα της εποχής που σημαδεύτηκε από το κραχ, την ανεργία και τη σταδιακή άνοδο του φασισμού με αποκορύφωμα τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο το 1936 και βέβαια τη δικτατορία του Μεταξά στην Ελλάδα. Το αφιέρωμα δανείστηκε βέβαια το όνομά του από τις «Μέρες του '36» του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Η ταινία, δεύτερη μεγάλου μήκους του μεγάλου Ελληνα δημιουργού και γυρισμένη κατά την περίοδο της δικτατορίας του 1967, διερευνά τους πολιτικούς μηχανισμούς που οδήγησαν στην καταπίεση και τους διωγμούς του φασιστικού καθεστώτος της δικτατορίας του Μεταξά, το 1936. Παράλληλα, θα παιχτούν εμβληματικές ταινίες από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, αφιερώματα σε σημαντικούς Ελληνες και ξένους δημιουργούς, αβάν πρεμιέρ πολυαναμενόμενων ταινιών, συζητήσεις και προβολές μικρού μήκους ταινιών σπουδαστών κινηματογραφικών σχολών.

Η φετινή διοργάνωση υπόσχεται, μεταξύ άλλων, και ένα ειδικό αφιέρωμα για τα 40 χρόνια της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου, ενώ στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ θα συμμετάσχουν 11 ευρωπαϊκές ταινίες, που δεν έχουν αγοραστεί από Ελληνες διανομείς. Τα βραβεία του Φεστιβάλ θα απονείμουν τρεις επιτροπές: της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), καθώς και των αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα».

Αναλυτικά θα προβληθούν οι ταινίες: Μοντέρνοι καιροί (1936) του Τσάρλι Τσάπλιν, Η ζωή είναι δική μας (1936) του Ζαν Ρενουάρ, Πεθαίνοντας στην Μαδρίτη (1963) του Φρεντερίκ Ροσίφ, Viva la Muerte (1971) του Φερνάντο Αραμπάλ, Μέρες του '36 (1972) του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Το πνεύμα του μελισσιού (1973) του Βίκτορ Ερίθε κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ