Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Σφήνα σε Ρωσία για το Κόσσοβο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τη δεδομένη ρευστότητα των ενδοϊμπεριαλιστικών συμμαχιών και αντιπαραθέσεων προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ο Ουκρανός πρέσβης στη Σερβία, Ολεκσάντρ Αλεκσάντροβιτς, ως μέσο πίεσης για να κερδίσει την υποστήριξη της σερβικής πολιτικής ηγεσίας στην κυβέρνησή του, σπέρνοντας «δαιμόνια» στις σχέσεις της με τη ρωσική. Συγκεκριμένα, προέβλεψε πιθανή αλλαγή στάσης της Μόσχας όσον αφορά την έως τώρα άρνησή της να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου που έχουν στήσει ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Είπε χαρακτηριστικά: «Η Ρωσία θα μπορούσε να προδώσει το Κοσσυφοπέδιο, εάν η Δύση αναγνωρίσει την Κριμαία» και πρόσθεσε πως «σήμερα η Ρωσία διατηρεί το βέτο (στον ΟΗΕ) για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά αύριο μπορεί να το άρει... η Ρωσία άσκησε βέτο όχι γιατί αγαπά τόσο πολύ τους Σέρβους, αλλά γιατί αυτό εξυπηρετεί την πολιτική της». Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρξε κάποια αντίδραση για την αντίδραση του Ουκρανού διπλωμάτη.

Συνομιλίες Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν στις Βρυξέλλες οι διήμερες διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν χτες ανάμεσα σε αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών, με στόχο τη λεγόμενη «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων. Στην ατζέντα των συνομιλιών είχαν πρώτες θέσεις ζητήματα όπως η εφαρμογή των συμφωνιών αμφοτέρων των πλευρών για την περιβόητη «Ενωση Σερβικών Δήμων Κοσσόβου» για το δικαστικό σύστημα, τις τηλεπικοινωνίες, την ελευθερία κίνησης και θέματα διοίκησης.

Μία από τις πρώτες συμφωνίες των δύο πλευρών που ανακοινώθηκαν χτες, αφορούσε τη δημιουργία νέου τηλεφωνικού κωδικού (383) για το Κοσσυφοπέδιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα Δεκέμβρη.

Επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας ήταν ο Μάρκο Ντζούριτς (που είναι διευθυντής του σερβικού κυβερνητικού γραφείου) και της κοσσοβάρικης αντιπροσωπείας η Εντίτα Ταχίρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ