Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - Ρ. Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Συνεχίζεται η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τις προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λοζάνης του 1923 επανέλαβε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας στην Αστυνομική Ακαδημία της χώρας του. Ουσιαστικά, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα από όσα είχε πει έως τώρα για τα «σύνορα της καρδιάς», που είναι διαφορετικά από τα κρατικά σύνορα της σημερινής Τουρκίας, λέγοντας ότι στόχος είναι να αλλάξουν τα πράγματα το 2023, στα 100 χρόνια από τη Συνθήκη.

Είπε χαρακτηριστικά για τη Συνθήκη: «Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο, δεν είναι ιερό βιβλίο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε (...) Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο. Ακόμη επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν στη Λοζάνη. Να μας συγχωρέσουν, ο λαός μας έχει δικαίωμα λόγου. Θα καταβάλουμε κάθε είδους προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τους στόχους το 2023. Γνωρίζουμε ότι θα πατήσουμε το πόδι πολλών πλευρών. Θα αγγίξουμε πολλά συμφέροντα. Αυτό θα το πράξουμε μαζί σε κάθε περίπτωση. Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα».

Θυμίζουμε ότι το θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λοζάνης έθεσε για πρώτη φορά ο Ερντογάν στις 29 Σεπτέμβρη φέτος. Οι δηλώσεις αυτές σχετίζονται με τις βλέψεις που έχει η τουρκική αστική τάξη να επεκτείνει την παρέμβασή της προς όλες τις κατευθύνσεις σε μια περίοδο που εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Μέση Ανατολή, σε Συρία και Ιράκ, και αμφισβητούνται και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, όπου έχει εγκατασταθεί μόνιμα το ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης του εθνικιστικού ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συντάσσεται με τις περισσότερες προτάσεις του κυβερνώντος ΑΚΡ για τη συνταγματική αναθεώρηση που ετοιμάζεται, προσθέτοντας πως προσδοκά συνομιλίες για να υπάρξει διακομματική συναίνεση. Ο Ερντογάν, επίσης χτες, είπε ότι υποστηρικτές του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη και πρώην συμμάχου του (που κατηγορείται ως πρωτεργάτης της απόπειρας πραξικοπήματος) Φετουλάχ Γκιουλέν παραμένουν ενεργοί στις Ενοπλες Δυνάμεις, στο δικαστικό και το αστυνομικό σώμα, τονίζοντας ότι θα ενταθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες έγινε γνωστό ότι αποπέμφθηκαν σχεδόν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί, αστυνομικοί κ.λπ., ενώ συνεχίστηκε και το κλείσιμο ΜΜΕ που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση και κατηγορούνται ότι συνδέονται με τον Γκιουλέν ή το ΡΚΚ.

Τέλος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι θα επανεξεταστεί το νομοσχέδιο που ουσιαστικά αθώωνε όσους κακοποίησαν σεξουαλικά ανήλικο κορίτσι αλλά στη συνέχεια δέχονταν να το παντρευτούν. Σε παρέμβασή του ο Ερντογάν ανέφερε ότι το θέμα που δημιουργήθηκε με τις σφοδρές επικρίσεις πρέπει να λυθεί «με ευρεία συναίνεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ