Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από τα σκουπίδια

Σε αδιέξοδο βρίσκεται η κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο, καθώς ο ΧΥΤΑ στην περιοχή Σκοπού παραμένει κλειστός για τα απορριμματοφόρα, ενώ τα σκουπίδια συσσωρεύονται επικίνδυνα στους δρόμους. Την περασμένη Δευτέρα, κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο, στις εισόδους του οποίου πέταξαν και απορρίμματα. Στο μεταξύ, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνέστησε να γίνει ψεκασμός και απολύμανση στους σωρούς των απορριμμάτων, καθώς υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Παρέμβαση στο πρόβλημα είχε κάνει την προηγούμενη βδομάδα η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, ζητώντας από τη δημοτική αρχή και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν λύση εδώ και τώρα.

Θυμίζουμε ότι ο ΧΥΤΑ στην περιοχή Σκοπού έχει πλέον υπερκορεστεί, σε σημείο επικίνδυνο τόσο για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτόν, όσο και για την ευρύτερη περιοχή του Λαγανά, που απειλείται με ρύπανση σε περίπτωση κατάρρευσης του ΧΥΤΑ. Η δημοτική αρχή αποφάσισε την κατασκευή ΧΥΤΥ στη θέση Λίβας, χωρίς ωστόσο να έχει φροντίσει τη λειτουργία ενδιάμεσης λύσης μετά το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Σκοπού και μέχρι τη δημιουργία του νέου ΧΥΤΥ. Μπροστά στο αδιέξοδο, η δημοτική αρχή περιορίζεται να προτείνει την επαναλειτουργία του υπερκορεσμένου χώρου στο Σκοπό, όπου όπως υποστηρίζει, έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις. Στο διάστημα αυτό προτείνεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ενδιάμεση λύση στη θέση «Λίβας» (λειτουργία κινητής μονάδας επεξεργασίας κ.τ.λ.), μέχρι τη λειτουργία ΧΥΤΥ στον ίδιο χώρο.

Η επιλογή αυτή προκρίθηκε και στην προχτεσινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό τον υπουργό Π. Σκουρλέτη, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση της ενδιάμεσης λύσης που προβλέπει την τοποθέτηση και λειτουργία κινητής Μονάδας Μηχανικής Ανακύκλωσης και δεματοποίησης των υπολειμμάτων. Στο μεταξύ, αναμένεται να εξεταστούν σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας - Ιονίου, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Δημοτικής Αρχής Ζακύνθου εναλλακτικές λύσεις για την αποσυμφόρηση της πόλης από τα σκουπίδια που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ