Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΥΜΗΣ»
Η κυβέρνηση «χρυσώνει το χάπι» του λουκέτου

Την αντίθεσή του στην παύση λειτουργίας της επιχείρησης δηλώνει το ΚΚΕ

Την αντίθεσή του στο κλείσιμο του εργοστασίου της «Ηλεκτρομηχανικής Κύμης», που προωθεί η κυβέρνηση με σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο για την «κινητικότητα» στο Δημόσιο, εκφράζει το ΚΚΕ, τόσο με την τοποθέτησή του στη Βουλή όσο και με ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας. Η διάταξη προβλέπει μεν τη δυνατότητα να μεταταχθούν οι εργαζόμενοι, όμως «σε τυχόν κενές θέσεις άλλων οργανισμών ή εάν υπάρχουν, σε συνιστώμενες θέσεις σε υπηρεσίες» και «εφόσον υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες στους φορείς αυτούς».

Η Διαμάντω Μανωλάκου, ως ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή (η συζήτηση βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών), ανέφερε ότι πρόκειται για εργοστάσιο το οποίο «είναι τμήμα της αμυντικής βιομηχανίας. Διαθέτει υποδομή, έμπειρο εργατικό δυναμικό, εξειδίκευση για την κατασκευή αναλώσιμων ειδών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μεταξύ των οποίων είναι αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, στολές βιολογικού και χημικού πολέμου και γενικότερα στρατιωτικές στολές, το μοναδικό στην Ελλάδα. Και όμως, οδηγήθηκε σε απαξίωση. Από το 2013 δεν έχει διοίκηση, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και 15 μήνες και αγωνιούν για το πού θα βρεθούν».

Πρόσθεσε πως, «αντικειμενικά, πρόκειται για χρήσιμη και παραγωγική μονάδα και εσείς τι ερχόσαστε να προτείνετε; Μετατάξεις και αυτές όχι εξασφαλισμένες, δυνητικά, αν υπάρχουν θέσεις, γιατί; Για να χρυσώσετε το χάπι ότι τους πετάτε στο δρόμο. Αυτή δηλαδή είναι παραγωγική ανασυγκρότηση;». Εθεσε ακόμα ένα ερώτημα στην υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ο. Γεροβασίλη: «Δεν είναι χρήσιμο αυτό το εργοστάσιο; Σήμερα, όλα αυτά που παράγει από πού τα προμηθεύονται οι Ενοπλες Δυνάμεις;». Ωστόσο, από την υπουργό δεν δόθηκε απάντηση.

Στην ανακοίνωσή της για το ίδιο θέμα, η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί «υλοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για κλείσιμο του εργοστασίου, έπειτα από μήνες ψεύτικων υποσχέσεων στους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής, σε συνέχεια της πολιτικής απαξίωσής του από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Σχετικά με τα περί «οριστικής λύσης» που διατείνεται ότι δίνει η κυβέρνηση με τις σχετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο, η Τομεακή Επιτροπή σημειώνει ότι πρόκειται για «στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων. Οπως τονίζει, «η κυβέρνηση επιχειρεί να πετύχει (...) από τη μια το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου και από την άλλη τη συναίνεση των εργαζομένων σε μια τέτοια εξέλιξη, χωρίς καν να εξασφαλίζει το δικαίωμα στη δουλειά (...) Ακόμα και αν υπάρξουν θέσεις εργασίας για ορισμένους εργαζόμενους της "Ηλεκτρομηχανικής Κύμης", αυτές θα σημαίνουν στην ουσία ξεσπίτωμά τους από την περιοχή, χωρίς μάλιστα να διευκρινίζονται οι όροι εργασίας, ο τύπος της σύμβασης, το ύψος της μισθοδοσίας και άλλα δικαιώματα που είχαν οι εργαζόμενοι της "Ηλεκτρομηχανικής"».

Το ΚΚΕ «καλεί σε κινητοποίηση των εργαζομένων της "Ηλεκτρομηχανικής" και του λαού της περιοχής για να διεκδικηθεί: Η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου με ευθύνη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με παραγγελίες για αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, στολές χημικού - βιολογικού πολέμου, στρατιωτικού ιματισμού/εξαρτύσεων και άλλα σχετικά υλικά. Η άμεση πληρωμή των εργαζομένων για τα δεδουλευμένα από το υπουργείο».

Καταλήγοντας σημειώνει: «Η "Ηλεκτρομηχανική Κύμης" έχει θέση στην πρόταση του ΚΚΕ για ενιαίο φορέα αμυντικής βιομηχανίας, που θα έχει αποστολή την άμυνα της χώρας και τη διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας, αποδεσμευμένη από τις συμμαχίες του πολέμου. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να σταματήσουν οι δεσμεύσεις και εξαρτήσεις σε πολεμικό υλικό και εξοπλισμούς από άλλες χώρες που εντάσσονται στους δολοφονικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτός είναι ο δρόμος που μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα στη δουλειά και να ζουν οι εργαζόμενοι με ευημερία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ