Τρίτη 21 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Εστω και δανεικά...

Ακόμη και ως... δανεικά(!) δεχόμαστε τα Γλυπτά του Παρθενώνα από τους Αγγλους, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του αγγλικού Τύπου, αλλά εκείνοι ούτε ως δανεικά μας τα δίνουν!

Η εξέλιξη αυτή, όσο κι αν ακούγεται απίστευτη και από τις δύο πλευρές της (και ως ελληνικό αίτημα και ως αγγλική άρνηση), εξηγείται επαρκώς από την ανάγκη της κυβέρνησης να εκλαμβάνει σημαντικά ζητήματα όπως αυτά των Γλυπτών ως πεδίο για την άσκηση της πολιτιστικής πολιτικής της των «συμβολισμών» και των πυροτεχνημάτων.

Μάλιστα, σε περίπτωση που οι Αγγλοι δεχτούν (κάτι το οποίο είναι απίθανο), θα τους δώσουμε για αντάλλαγμα αρχαιολογικά ευρήματα των κλασικών χρόνων από τις ανασκαφές για το Μετρό! Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», τα ανταλλάγματα προς το Βρετανικό Μουσείο θα αποτελούν σημαντικές ελληνικές αρχαιότητες, στις οποίες θα περιλαμβάνονται προτομές, γλυπτά και αμφορείς από την ίδια κλασική περίοδο με τα γλυπτά του Παρθενώνα. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, όπου βρίσκονται τώρα τα γλυπτά του Παρθενώνα, δήλωσε ότι το Βρετανικό Μουσείο βρίσκεται σε διάλογο με τις ελληνικές αρχές για τον προσωρινό δανεισμό των γλυπτών του Παρθενώνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Πάντως, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, φαίνεται να θέλει πάση θυσία τα γλυπτά, έστω και προσωρινά, στην Ελλάδα, δηλώνοντας στην «Γκάρντιαν» ότι «δε μας ενδιαφέρει η νομική μορφή της συμφωνίας, το καθεστώς της ιδιοκτησίας δεν είναι σημαντικό για μας και ως θέμα αρχής δεν αποκλείουμε τίποτα από τις συζητήσεις».

Ο δε σύμβουλος Τύπου της ελληνικής πρεσβείας Νίκος Παπαδάκης δήλωσε στην ίδια εφημερίδα πως «δε γνωρίζω την ακριβή μορφή οποιωνδήποτε συνομιλιών των ελληνικών αρχών με το Βρετανικό Μουσείο. Φυσικά, είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε την περίπτωση ενός βραχυπρόθεσμου δανεισμού, εάν αυτό θα αποτελούσε την αρχή μιας διαδικασίας για την επιστροφή των Μαρμάρων. Οπως, επίσης, θα συζητούσαμε και την επιστροφή μερικών από τα γλυπτά του Παρθενώνα και οπωσδήποτε διαβεβαιώνουμε ότι η αίθουσα στην οποία εκτίθενται τώρα τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν πρόκειται να μείνει άδεια. Οι αρχαιότητες οι οποίες ανακαλύφθηκαν στις πρόσφατες εκσκαφές στη διάρκεια της κατασκευής του Μετρό είναι υπέροχα κομμάτια τέχνης που δεν έχουν εκτεθεί μέχρι σήμερα εκτός Ελλάδας».

Τέλος, εκπρόσωπος του Βρετανικού υπουργείου Πολιτισμού δήλωσε πως «εάν το Βρετανικό Μουσείο αποφασίσει το βραχυπρόθεσμο δανεισμό των Μαρμάρων είναι θέμα δικό του. Αυτή τη στιγμή, πάντως, δε διεξάγονται συζητήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ