Τρίτη 21 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απελπισμένη ερωτική τραγωδία

Μη τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, συμμετέχει, στα φετινά Επιδαύρια, το «Αμφι-Θέατρο», την Παρασκευή και το Σάββατο, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, σκηνικά Λαλούλας Χρυσικοπούλου, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική Μίκη Θεοδωράκη, χορογραφία Αποστολίας Παπαδαμάκη.

Η «Μήδεια» διδάχτηκε για πρώτη φορά το 431 π.Χ. και με την τραγωδία αυτή ο Ευριπίδης εισάγει στο θέατρο θέματα όπως το ερωτικό πάθος και τις ψυχολογικές μεταπτώσεις των πρωταγωνιστών. Ο απόλυτος έρωτας, η απόγνωση, η απελπισία και μαζί η δαιμονική ευφυΐα συνθέτουν την ηρωίδα, ενώ ο σκηνοθέτης χαρακτηρίζει τη «Μήδεια» ως την «πιο απελπισμένη ερωτική τραγωδία».

«Κείμενα με προβολή της βίας και της απόγνωσης» - είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Σπύρος Ευαγγελάτος - «γράφονται κατά κόρον και στις μέρες μας. Κείμενα συνήθως επιδερμικής πρόκλησης, που αμφιβάλλω αν θα επιζήσουν πάνω από μια δεκαετία. Η "Μήδεια" του Ευριπίδη ζει εδώ και 2.432 χρόνια, προβάλλοντας την έσχατη απελπισία του έρωτα, που οδηγεί στην απόλυτη διάλυση της ανθρώπινης ύπαρξης. Σε μια τέτοια περίπτωση, ακόμη και η παιδοκτονία είναι βέβαια ανήκουστο γεγονός, αλλά απλώς ένας κρίκος στην αλυσίδα των καταστροφών. Εδώ απεικονίζεται η λυσσαλέα ορμή του πιο μεγάλου ανθρώπινου πάθους, του έρωτα».

Ερμηνεύουν οι: Λήδα Τατσοπούλου, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Αλέξης Σταυράκης, Σπύρος Μαβίδης, Ουρανία Μπασλή, Φώτης Αρμένης, Νίκος Γιαχαλής, Αλεξάντρα Παντελάκη και Γεωργία Καλλέργη. Στο χορό συμμετέχουν: Γεωργία Ανέστη, Βίβιαν Κοντομάρη, Χριστίνα Ζωγοπούλου, Ιρις Κυριακοπούλου, Μαρία Ζερβού, Μεντή Μέγα, Λένα Μαραβέα, Μίρκα Κρεστενίτη, Αννια Φυσσούν, Κατερίνα Ευαγγελάτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ