Τρίτη 21 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2002
Στην ίδια αντιλαϊκή τροχιά

Στόχος της κυβέρνησης και των φίλιων ΜΜΕ είναι η δημιουργία νέων αυταπατών στους εργαζόμενους για το περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής, με αφορμή το νέο προϋπολογισμό και το περιβόητο «κοινωνικό πακέτο»

«Μια από τα ίδια» είναι και ο νέος προϋπολογισμός του 2002 που καταρτίζει το οικονομικό επιτελείο, μια και η κεντρική του φιλοσοφία υπακούει στις σιδηρές επιταγές του περιβόητου «Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα τις βασικές παραμέτρους του νέου προϋπολογισμού, στηριζόμενος σε στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ανεξάρτητα αν ορισμένα μεγέθη αλλάξουν στην πορεία, η γενική κατεύθυνση και του νέου προϋπολογισμού είναι: Τα έσοδα και ειδικά τα φορολογικά και τη νέα χρονιά θα είναι σημαντικά υψηλότερα από τις δαπάνες. Οι τελευταίες, υπακούοντας στη λογική του «λιγότερου κράτους», θα αυξηθούν με ρυθμό σαφώς μικρότερο από την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ. Η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, πάντα στο πνεύμα λιτότητας, κινείται στην πάγια λογική «καλύπτουμε τον πληθωρισμό και δίνουμε και κάτι τι». Μεταξύ της απόλυτης και της σχετικής εξαθλίωσης των εργαζόμενων, η κυβέρνηση επιλέγει τη δεύτερη. Τέλος, και τη νέα χρονιά ο κρατικός προϋπολογισμός θα στηριχτεί με 1 περίπου τρισ. δρχ. με έσοδα από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας (ιδιωτικοποιήσεις). Οι γενικές κατευθύνσεις έχουν χαραχτεί. Το μέλημα της κυβέρνησης είναι πλέον πως αυτό το νέο αντιλαϊκό κατασκεύασμα, με τη βοήθεια των προπαγανδιστικών μηχανισμών (των δικών της και των φίλιων ΜΜΕ) θα το παρουσιάσει σαν φιλολαϊκό...

Συνεχείς συσκέψεις

Με επίκεντρο την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, αλλά και του λεγόμενου «κοινωνικού πακέτου» - με το οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να δημιουργήσει για μια ακόμη φορά αυταπάτες στους εργαζόμενους για το ταξικό περιεχόμενο της πολιτικής της - έχουν προγραμματιστεί διάφορες συσκέψεις σήμερα και αύριο Τετάρτη. Ετσι, σήμερα το πρωί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, συναντάται με τους δύο υφυπουργούς Οικονομικών Γ. Δρυ και Α.Φωτιάδη, προκειμένου να προετοιμάσουν την αυριανή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Σήμερα, ο Γ. Παπαντωνίου θα συνοδεύσει κλιμάκιο των βιομηχάνων Β. Ελλάδας στο μέγαρο Μαξίμου, όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ χτες στο Γενικό Λογιστήριο πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με διάφορα υπουργεία κάτι που αναμένεται να γίνει και σήμερα. Αντικείμενο των συναντήσεων η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.

Στην αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, το οικονομικό επιτελείο πρόκειται να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του προϋπολογισμού του 2002, αλλά και το λεγόμενο «κοινωνικό πακέτο». Στο οικονομικό επιτελείο ισχυρίζονται ότι πρόκειται για τα δύο όπλα, με τα οποία ο Σημίτης θα επιχειρήσει: να αντιστρέψει το σε βάρος της κυβέρνησης κλίμα, να «απαντήσει», εν όψει κομματικού συνεδρίου, στη λεγόμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση» η οποία ζητά «αλλαγή πολιτικής» και ενίσχυση του «κοινωνικού προσώπου» της κυβέρνησης. Πρόκειται, βέβαια, για το παιγνίδι της κολοκυθιάς μεταξύ «εκσυγχρονιστών» και «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» σε βάρος των εργαζόμενων, καθώς και οι δύο αναζητούν το «κοινωνικό πρόσωπο» σε δημοσιονομικές πολιτικές που καθορίζονται από τις Βρυξέλλες.

Ο προϋπολογισμός του 2002

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο «Ρ» και αφορούν βέβαια ένα από τα σενάρια του νέου προϋπολογισμού, τα βασικά μεγέθη, διαμορφώνονται κατά τον ακόλουθο τρόπο.

Τα έσοδα του Γενικού Προϋπολογισμού (Τακτικού και Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) προβλέπεται να αυξηθούν κατά 8,1%. Τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού αναμένεται να αυξηθούν 7,9%. Πρόκειται για σημαντική αύξηση αν λάβουμε υπόψη ότι από το 2002 τα επιχειρηματικά κέρδη θα φορολογούνται με μικρότερο συντελεστή, καθώς και τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων (μειώνεται και εδώ ο υψηλός συντελεστής). Αναμένουν, όμως, αυξημένα έσοδα από τη φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε αύξηση των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους (ΜΣΚΚ) επί των ακαθάριστων εσόδων. Τέλος, τα έσοδα του ΠΔΕ προβλέπονται αυξημένα κατά 9,2%.

Οι δαπάνες του Γενικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να αυξηθούν μόλις κατά 3,6% και σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο κατά 4,5%. Ειδικά οι Δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού (μαζί με τόκους, αλλά χωρίς τα χρεολυσία) προβλέπεται να αυξηθούν μόλις κατά 2,4% και του ΠΔΕ κατά 8,8%. Ειδικά οι Πρωτογενείς Δαπάνες (που δείχνουν και το στίγμα των γενικότερων κατευθύνσεων μια και περιέχουν τα κονδύλια των μισθών - συντάξεων) προβλέπεται να αυξηθούν κατά 5,2%, υπακούοντας βέβαια στη νεοφιλελεύθερη λογική του «λιγότερου κράτους» που θέλει τις δημόσιες δαπάνες να αυξάνουν με ρυθμό σαφώς χαμηλότερο από την άνοδο του ΑΕΠ. Στα πλαίσια αυτά ακούγονται σενάρια εισοδηματικής πολιτικής που «παίζουν» μεταξύ 2,5% και 3,5%, ενώ για τις συντάξεις αναμένεται να χορηγηθεί κάτι περισσότερο... Σαν «μόστρα» αναμένεται να χρησιμοποιήσουν και για το 2002, τις δαπάνες για Υγεία - Παιδεία, οι οποίες - όπως ισχυρίζονται - θα είναι αυξημένες κατά δύο μονάδες ως προς το μέσο όρο δαπανών.


Θ.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ