Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Εγκριση της νέας συμφωνίας από τη Γερουσία

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Το ένα από τα δύο σώματα της Βουλής της Κολομβίας, η Γερουσία, ενέκρινε την Τρίτη το βράδυ μετά από 12ωρη συνεδρίαση τη νέα, αναθεωρημένη συμφωνία ειρήνης μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP). Από τους 107 γερουσιαστές οι 75 ψήφισαν υπέρ, δεν υπήρχε καμία ψήφος κατά, ενώ οι 20 γερουσιαστές του κόμματος του αντιδραστικού πρώην Προέδρου, Αλβαρο Ουρίμπε, Δημοκρατικό Κέντρο, που ήταν πολέμιοι της πρώτης συμφωνίας, προτίμησαν να απέχουν. Χτες αναμενόταν να εγκριθεί και από την 166μελή Βουλή, ώστε να τεθεί οριστικά σε εφαρμογή η συμφωνία που υπογράφτηκε στις 24 Νοέμβρη και αποτελεί κείμενο που περιλαμβάνει κάποιες τροποποιήσεις σε σχέση με την αρχική συμφωνία, η οποία απορρίφθηκε οριακά στο δημοψήφισμα της 2 Οκτώβρη, όπου η αποχή έφτασε το 66%.

Θυμίζουμε ότι πάνω από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Αβάνα της Κούβας, κατέληξαν σε ένα συμβιβασμό με 6 σημεία που περιλαμβάνουν: Προχώρημα μιας μορφής αγροτικής μεταρρύθμισης, αντικατάσταση των παράνομων καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ναρκωτικών, στήριξη με προγράμματα στην επαρχία χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και «σεβασμό στην ιδιοκτησία γης», όπως απαίτησε το μπλοκ του «όχι». Ενταξη των ανταρτών στην κοινωνική ζωή, ως πολιτικού κόμματος, με αρκετούς περιορισμούς στους χώρους που θα συγκεντρωθούν οι αντάρτες και ο οπλισμός τους που θα παραδοθεί στον ΟΗΕ. Προβλέπει, ακόμη, ειδικό δικαστήριο για την ειρήνη, με αποκλειστικά Κολομβιανούς δικαστές, καθώς και δέσμευση για την αντιμετώπιση και διάλυση των παραστρατιωτικών ταγμάτων θανάτου, διεθνείς εγγυητές και τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, νόμους και διατάγματα με βασική διαφοροποίηση από την πρώτη συμφωνία, ότι η νέα δεν ενσωματώνεται στο Σύνταγμα, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να προσβάλει νόμους που σχετίζονται με αυτήν.

Το κύριο, όμως, είναι ότι και στη νέα συμφωνία δεν αλλάζει το βασικό στοιχείο, ότι κατοχυρώνει το μονοπώλιο του αστικού κράτους στη βία, καταδικάζει την επαναστατική πάλη και προωθεί την κοινωνική συναίνεση και ενσωμάτωση, ζητήματα που μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα στην ταξική πάλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ