Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα άκαρπη συνάντηση του «σχήματος της Νορμανδίας»

ΝΑΤΟικές ασκήσεις στα σύνορα με τη Ρωσία και προετοιμασίες και για τη Μαύρη Θάλασσα

ΜΙΝΣΚ.--

Την Τρίτη το βράδυ πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ μια ακόμη συνάντηση του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των Γερμανίας, Γαλλίας, Ουκρανίας και Ρωσίας, που ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη διάσταση απόψεων σχετικά με τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία

Οι υπουργοί Εξωτερικών Β. Σταϊνμάγιερ, Ζ. Μ. Ερό, Πάβλο Κλίμκιν και Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνάντησή τους δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Ουκρανού, Π. Κλίμκιν, που είπε ότι η ρωσική πλευρά δεν συμφωνεί στις βασικές προτεραιότητες και υπάρχουν «θεμελειώδεις διαφορές στις αντιλήψεις μας». Από την πλευρά της, η ρωσική πλευρά κατηγορεί την Ουκρανία ότι δεν έχει προχωρήσει τις συμφωνίες του Μινσκ του Σεπτέμβρη του 2014 και του Φλεβάρη του 2015 για την τήρηση της εκεχειρίας, της απομάκρυνσης του βαρέος οπλισμού, και τις συνταγματικές αλλαγές για να δοθεί ένα καθεστώς σχετικής αυτονομίας στους θύλακες στο Ντονμπάς, που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές, τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Επίσης, η πρόταση της Ουκρανίας, για να ελέγχει τα σύνορα με τη Ρωσία και την ανάπτυξη ένοπλης δύναμης του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), είναι κάτι που δεν περιλαμβανόταν στις 2 συμφωνίες του Μινσκ ούτε στον λεγόμενο «οδικό χάρτη» για την εφαρμογή τους, που είχε καταληχθεί στις 19 Οκτώβρη από το «σχήμα της Νορμανδίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δυνάμεις της κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς στο Ντονμπάς, χτυπώντας κατοικημένες περιοχές και βιομηχανικές ζώνες.

Επίσης, η κυβέρνηση του Κιέβου δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να πραγματοποιήσει κοινά ναυτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα με το ΝΑΤΟ, που χαρακτηρίζει ως απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας και την υπεροχή της στην περιοχή μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία. Σύμφωνα δε με πρόσφατη δήλωση του γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, 6 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να αυξήσουν την παρουσία τους στην περιοχή. Επίσης, από τις 20 Νοέμβρη στρατεύματα από 11 χώρες - μέλη πραγματοποιούν χερσαίες ασκήσεις κοντά στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας κυρίως στις Βαλτικές χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ