Τετάρτη 22 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΝΕΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ 2001»
Στην υπηρεσία της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης»

Για το Σεπτέμβρη μετατέθηκε - εκ νέου - η ανακοίνωση του «περίφημου» προγράμματος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, σύμφωνα με την προχτεσινή ομιλία του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου, κατά την παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων «Τα νέα Βαλκάνια 2001» στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης. Τον περασμένο Ιούνιο ο υπουργός είχε πει πως η ανακοίνωση του προγράμματος της ΠΟ θα γίνει «σύντομα», αλλά προχτές έσπευσε να δικαιολογήσει τη νέα αναβολή, συνδέοντας την ανακοίνωση με την επίσκεψη της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ στην Αθήνα.

«Τα νέα Βαλκάνια» - ο προϋπολογισμός των οποίων αγγίζει τα 500 εκατομμύρια δραχμές - δεν εντάσσονται στην ΠΟ, αλλά στην «Επικράτεια Πολιτισμού», πρόγραμμα το οποίο διαχειρίζεται, όπως και την ΠΟ, η «Ανώνυμη Εταιρεία Προβολής της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» του ΥΠΠΟ. Οπως όμως συμβαίνει και με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, οι εκδηλώσεις των «Νέων Βαλκανίων» έχουν ήδη ξεκινήσει και το ΥΠΠΟ απλώς τις «ομαδοποιεί» κάτω από έναν κοινό τίτλο. Ετσι, σε αυτές εντάσσονται τα «Πρέσπεια» της Φλώρινας, η σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Βαλκανική πλατεία» που διοργανώνει ο Δήμος Νεάπολης, το Κέντρο Λαϊκών Δρώμενων Κομοτηνής, το Βαλκανικό Φεστιβάλ Νέων Πιερίας, το συνέδριο που διοργανώνει ο Δήμος Νάουσας για τον Αριστοτέλη (20-22 του Σεπτέμβρη), το Φεστιβάλ «Βαλκανικές Φωνές» στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (14-15 του Σεπτέμβρη) κ.ά.

Το σημαντικότερο όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι η ιδεολογικοπολιτική βάση αυτών των εκδηλώσεων, πέραν του περιεχομένου τους, το οποίο, συνήθως, είναι ποιοτικό. Ο υπουργός στην ομιλία του είπε πως «το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς, μία χώρα με μία αδιατάρακτα δυτική παράδοση την κρίσιμη περίοδο από το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τώρα, μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, είναι να χειριστούμε αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά και άρα αυτούς τους συμβολισμούς των Βαλκανίων απροκατάληπτα, επιδιώκοντας βέβαια να χρησιμοποιήσουμε, να αντιληφθούμε τον πολιτισμό ως γέφυρα ειρήνης, ως πεδίο συνεννόησης, ως μία πρόκληση για να υπερβούμε συγκυρίες και καταστάσεις οι οποίες είναι εξαιρετικά επώδυνες».

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί διεισδύουν στην περιοχή όχι μόνο οικονομικά και στρατιωτικά, αλλά και πολιτισμικά, με στόχο να διαχειριστούν τη βαλκανική πολιτιστική κληρονομιά με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Το πώς η Ελλάδα, η οποία συμμετέχει σε όλους αυτούς τους οργανισμούς και συνυπέγραψε την ιμπεριαλιστική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία, θα «αντιληφθεί» τον πολιτισμό... «ως γέφυρα ειρήνης» και όχι ως μέσο νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης, αυτό είναι κάτι που μόνο ο υπουργός μπορεί να το εξηγήσει. Πάντως, ο Ε. Βενιζέλος μίλησε και για τη συμμετοχή, σε ανάλογες «πολιτιστικές» διοργανώσεις, και των χωρών της Μαύρης Θάλασσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ