Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
Κάλεσμα στα σωματεία για έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Να πάρουν ενεργά μέρος στην έκφραση αλληλεγγύης του λαού απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες που υποφέρουν, καλεί τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα το ΠΑΜΕ, που διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής την Παρασκευή 16 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ. (με σημείο συνάντησης την πλατεία Κλαυθμώνος). Ηδη, τις προηγούμενε μέρες, το ΠΑΜΕ παρέδωσε μια πρώτη παρτίδα βοήθειας στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο στρατόπεδο της Μαλακάσας.

«Καλούμε τα συνδικάτα σε όλη την Ελλάδα να οργανώσουν και να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους, υλική, πολιτιστική και κάθε άλλου είδους. Να γεμίσουν τα γραφεία των συνδικάτων κουβέρτες, χοντρά ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια και ό,τι άλλο μπορεί να απαλύνει τον πόνο όσων υποφέρουν», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, σε μία περίοδο όπου εκτός όλων των άλλων προβλημάτων που καλούνται να ξεπεράσουν οι πρόσφυγες είναι και το κρύο, στην πλειοψηφία των - κατά τ' άλλα - Κέντρων Φιλοξενίας.

Ηδη, στο πρώτο κύμα κακοκαιρίας, μικρά παιδιά βρέθηκαν εκτεθειμένα στη βροχή, στο χιόνι και στο πολικό ψύχος, στους καταυλισμούς της Μακεδονίας, της Χίου αλλά και της Αττικής. Μικροί και μεγάλοι, «φιλοξενούμενοι» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προσπάθησαν να μείνουν ζωντανοί στις σκηνές όπου μένουν καθώς το κράτος δε μερίμνησε για την έγκαιρη μεταφορά τους σε προστατευμένα μέρη. Κι έτσι, έφτασαν σε σημείο να διεκδικούν με κάθε τρόπο το δικαίωμα στη ζωή και σε αυτονόητες ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, είτε με αποκλεισμούς δρόμων (όπως στο Ωραιόκαστρο) είτε βρισκόμενοι εκτός καταυλισμών, αρνούμενοι να γυρίσουν στις σκηνές τους (Μαλακάσα).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης σχεδίου για τους πρόσφυγες και μετανάστες ενόψει χειμώνα είναι η παραμονή περίπου 280 προσφύγων σε σκηνές στα Οινόφυτα και η «ενδεχόμενη» μεταφορά τους σε κλειστό χώρο εντός του καταυλισμού, στα μέσα Δεκέμβρη. Ενός Κέντρου Φιλοξενίας που έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του την περασμένη άνοιξη με τους ανθρώπους να έχουν περάσει ένα δύσκολο καλοκαίρι και να είναι μπροστά σε έναν σκληρότερο χειμώνα.

Αποδεικνύεται έτσι πως οι παραπάνω εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες, δεν είναι - όπως σημειώνει το ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή την Παρασκευή - ούτε απρόσμενες ούτε αιφνιδιαστικές. Μάλιστα, στην Ερώτηση εκφράζεται και η ανησυχία για ενδεχόμενες τραγωδίες, όπως της Μόριας, καθώς οι πρόσφυγες «προσπαθούν να βρουν ατομικές λύσεις θέρμανσης» αλλά και «άλλα συχνά περιστατικά πυρκαγιάς σε χώρους διαμονής προσφύγων, που οφείλονται στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν ή να συμπληρώσουν το ανεπαρκές συσσίτιο μαγειρεύοντας μέσα στις σκηνές». Για το λόγο αυτό, το ΚΚΕ ζητούσε από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, «να δρομολογηθεί άμεσα η μεταφορά των προσφύγων σε αξιοπρεπείς, στεγασμένους, θερμαινόμενους και προφυλαγμένους από τα καιρικά φαινόμενα χώρους, σε ξενοδοχεία και άλλα κατάλληλα καταλύματα, ειδικά για οικογένειες με παιδιά, ώστε κανένας πρόσφυγας να μη μένει σε σκηνές. Να δοθούν άμεσα χειμωνιάτικα ρούχα, παπούτσια και ειδικά κλινοσκεπάσματα για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Να εξασφαλισθούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής, επαρκούς σίτισης και δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης, σε όλους τους χώρους που σήμερα στεγάζονται πρόσφυγες και μετανάστες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ