Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναζητά συμμαχίες με βάση την «ευθύνη» της για την περιοχή

Επίσκεψη Γιλντιρίμ στη Μόσχα

Από τη συνάντηση Γιλντιρίμ - Μεντβέντεφ

Copyright 2016 The Associated

Από τη συνάντηση Γιλντιρίμ - Μεντβέντεφ
ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Στο φόντο της ολόπλευρης κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, πραγματοποιεί από τη Δευτέρα επίσημη επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα.

Σε δηλώσεις του, ο Γιλντιρίμ εστίασε στη «διαδικασία εξομάλυνσης» των διμερών σχέσεων και τη σημασία που αυτή έχει, τονίζοντας ότι «εξαιτίας της φύσης της περιοχής, εμείς (σ.σ. ως Ρωσία και Τουρκία) έχουμε ένα κρίσιμο χρέος. Την ίδια στιγμή, έχουμε και ευθύνη (για την περιοχή)». Υποστήριξε, ακόμα, ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε στη βάση της φιλίας του ρωσικού και τουρκικού λαού».

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, ο Τούρκος ηγέτης υπογράμμισε ότι «στην προμήθεια ενεργειακής ασφάλειας Τουρκία και Ρωσία έχουν μεγάλη αλληλεξάρτηση. Εκτός από το "Blue Stream" (σ.σ ρωσικό αέριο από Μαύρη Θάλασσα προς Τουρκία) και το "Nord Stream" (σ.σ ρωσικό αέριο από Βαλτική) το σχέδιο για τον "Τurkish Stream" (σ.σ ρωσικό αέριο μέσω Μαύρης θάλασσας στην Τουρκία και από εκεί στην Ελλάδα) που ετοιμαζόμαστε να αρχίσουμε και η συνεργασία μας στην πυρηνική ενέργεια θα διαμορφώσει το μέλλον στον τομέα της Ενέργειας (συνολικά)», ενώ συνέδεσε και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας με την έναρξη της λειτουργίας του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της χώρας (στο Ακουγιού) που ετοιμάζεται από κοινού με τη Ρωσία.

Από τη μεριά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού ταμείου για τη χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρηματικών σχεδίων σε τρίτες χώρες. Ενώ ο Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε την προσδοκία σύντομα να γίνει και νέα Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των δύο χωρών, εκφράζοντας μάλιστα «ευγνωμοσύνη» προς τον Πρόεδρο Ερντογάν, που «επικύρωσε τη συμφωνία μας για τον "Τurkish Stream"», συμπληρώνοντας: «Μένει πολύ κοινή δουλειά να κάνουμε».

Σε άρθρο του στο «Ιταρ-Τας», ο Γιλντιρίμ τόνισε ότι ένας από τους βασικότερους τομείς της διμερούς συνεργασίας «είναι η ισχυρότερη διεθνής συνεργασία στην αντιμετώπιση όλων των μορφών τρομοκρατίας. Επίσης, χρειάζεται να βρούμε νέες ιδέες που μπορούν να παράσχουν πολιτική σταθερότητα στην περιοχή».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ είπε ότι οι υποστηρικτές της οργάνωσης του Γκιουλέν και του ΡΚΚ «προσπαθούν να δηλητηριάσουν τις σχέσεις μας με την ΕΕ, αλλά δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ».

  • Χτες, έγινε γνωστό ότι ένας από τους κύριους συμβούλους του προέδρου του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, Φατίχ Γκιουρσούλ, συνελήφθη και ήδη προφυλακίστηκε στην Αγκυρα, με κατηγορίες σχέσεων με την οργάνωση του Φετ. Γκιουλέν. Μετά τα γεγονότα της 15ης Ιούλη, ο Γκιουρσούλ είχε παυτεί από τη θέση του καθηγητή που διατηρούσε στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ