Τετάρτη 22 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις 8 ή 9 του Σεπτέμβρη η συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

Στην Κύπρο θα βρίσκεται την ερχόμενη Τετάρτη 29 του Αυγούστου ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Το γεγονός ότι η αποστολή του Ντε Σότο θα διαρκέσει έως τις 5 του Σεπτέμβρη έδωσε λαβή για εκτιμήσεις πως θα έχει ουσιαστικές συνομιλίες, ενόψει μάλιστα και του νέου γύρου συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι στις 28 του Αυγούστου ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, θα συναντηθεί με τον Ρ. Ντενκτάς στην Αυστρία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνομιλίες αναμένεται να αρχίσουν στις 8 ή 9 του Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη και θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 του Σεπτέμβρη, αφού ο Πρόεδρος Κληρίδης πρέπει να βρίσκεται στην Κύπρο για να υποδεχτεί τον πρωθυπουργό της Ισπανίας.

Εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σε δηλώσεις του στην Πάφο.

Απαντώντας σε ερώτηση αν στη συνάντησή του με τον Ντενκτάς ο ΓΓ θα πρέπει να θέσει ξεκάθαρα τα ζητήματα για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι ο Κόφι Ανάν είναι αρκετά έμπειρος όσον αφορά στα ζητήματα του Κυπριακού ώστε να προβεί στους κατάλληλους χειρισμούς έναντι της τακτικής Ντενκτάς στις επικείμενες συνομιλίες, αλλά και την περίοδο πριν από την έναρξή τους. Σε ερώτηση αν θα θέσει συγκεκριμένα θέματα προς συζήτηση στον Αλβαρο Ντε Σότο κατά τη συνάντησή τους πριν τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δε θα ζητήσει οτιδήποτε πέραν των παλιών αιτημάτων της.

Αυτό που ζητούμε πάντοτε, τόνισε, είναι η λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ