Τετάρτη 22 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΘ του ΚΚΕ
Σικέ μονομαχία με προκαθορισμένους ρόλους

Ανακοίνωση με αφορμή το «παιχνίδι» των δύο μονομάχων, ενόψει των εγκαινίων της 67ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης

Με αφορμή το σικέ παιχνίδι που στήνεται ενόψει των εγκαινίων της 67ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παρουσιάζει την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο εσωτερικό της χώρας και τις επιπτώσεις από τις εξελίξεις στη Βαλκανική και τη Μεσόγειο και καταθέτει τις δικές της προτάσεις που θα μπορούσαν και πρέπει να αποτελέσουν το διεκδικητικό πλαίσιο των εργαζόμενων και του λαού της περιοχής. Ειδικότερα, μάλιστα, αφού οι ίδιες οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και τον κόσμο, σηματοδοτούν και επιβάλλουν τη μεγαλύτερη επαγρύπνηση και συσπείρωση των λαών της περιοχής, τη μόνη δύναμη που μπορεί αποφασιστικά να σταθεί αντιμέτωπη στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

«Οδεύοντας, λοιπόν, προς τα εγκαίνια της ΔΕΘ, οι προετοιμασίες για την επανάληψη του «εθίμου» επιταχύνονται, κύρια, από τους δύο μονομάχους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ.

Από δημοσιεύματα στον Τύπο, από τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις, φαίνεται ότι τα μαχαίρια ακονίζονται για μια σικέ μονομαχία με προκαθορισμένους ρόλους και τακτικές, με προκαθορισμένο το γήπεδο.

Σκιαμαχία, λοιπόν, στο γήπεδο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Σ' αυτή την επιλογή η συμφωνία των μονομάχων είναι απόλυτη», αναφέρει η ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Και μετά την παραπάνω εκτίμηση, προσδιορίζει μέσα από την ανακοίνωσή της, ποια είναι η κατάσταση σήμερα:

«Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τις γενικότερες εξελίξεις που προκαθορίζουν το μέλλον και την προοπτική της χώρας και της περιοχής.

Η κλιμάκωση του πολέμου στην ΠΓΔΜ το τελευταίο διάστημα και η επιβολή μιας εύθραυστης συμφωνίας από το ΝΑΤΟ, η οποία το κύριο που κατοχυρώνει είναι η επίσημη ανάπτυξή του και η επέμβασή του από το ίδιο το έδαφος της γειτονικής χώρας, επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε σε μια νέα φάση αποσταθεροποίησης και αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια.

Την ίδια ώρα η διαρκής πολιτική και στρατιωτική κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στον παλαιστινιακό λαό από το Ισραήλ, με τις ευλογίες των Αμερικανών, αποκαλύπτει το απάνθρωπο της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού, που αδίστακτα αιματοκυλά τους λαούς, προκειμένου να προωθήσει τα γεωπολιτικά του συμφέροντα.

Η χώρα μας, με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης που εμπλέκεται ανοιχτά πλέον σε όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, καθώς πέραν των διευκολύνσεων και της γενικής συμφωνίας ετοιμάζεται να αναπτύξει στρατεύματα και στην ΠΓΔΜ, μετά τη Βοσνία και το Κόσσοβο, προσδοκώντας συμμετοχή στο μοίρασμα της λείας, μπαίνει πλέον στο «μάτι του κυκλώνα».

Η εστία του πολέμου μετατοπίζεται νοτιότερα. Ο πόλεμος αγγίζει την πόρτα μας. Εγινε φανερή πλέον, η αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, μετά την κατάργηση των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης και την ανάληψή της εξ ολοκλήρου από το ΝΑΤΟ, που θα την αναθέτει κατά το δοκούν σε Ελληνα ή Τούρκο διοικητή. Το Αιγαίο, θαλάσσιος και εναέριος χώρος, μετατρέπεται σε «γκρίζα» περιοχή και τίθεται εκτός της ελληνικής αρμοδιότητας.

Η μετατροπή του Γ` Σώματος Στρατού σε ΝΑΤΟικό στρατηγείο πολυεθνικού χαρακτήρα σηματοδοτεί την επικίνδυνη στρατιωτικοποίηση της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.

Οι δραματικές και επικίνδυνες αυτές εξελίξεις συνιστούν ένα νέο κρίκο στην αλυσίδα των ανοιχτών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και του πολέμου στη Βαλκανική από τις αρχές ακόμα της δεκαετίας του '90, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Είναι προφανές ότι η περίφημη θεωρία της δεκαετίας του '90 για Θεσσαλονίκη "πρωτεύουσα των Βαλκανίων και κέντρο διείσδυσης στην ενδοχώρα τους" αποκρυσταλλώθηκε».

Συσπείρωση των φορέων και ανάπτυξη της πάλης

Οι παραπάνω εξελίξεις, σύμφωνα με την εκτίμηση της ΚΟΘ του ΚΚΕ, σηματοδοτούν και επιβάλλουν τη μεγαλύτερη επαγρύπνηση και συσπείρωση των λαών της περιοχής, τη μόνη δύναμη που μπορεί αποφασιστικά να σταθεί αντιμέτωπη στα σχέδιά τους. Και έτσι προκύπτει ως προφανής η ανάγκη για συσπείρωση των φορέων της πόλης, για ανάπτυξη της πάλης. Μάλιστα, η ΚΟΘ ξεκαθαρίζει πως «όσο αυτό δε γίνεται τα αδιέξοδα θα εντείνονται, οι επιπτώσεις θα είναι βαρύτερες. Το μεγάλο ζητούμενο είναι σε ποια βάση θα γίνει η συσπείρωση, σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί και σε ποιο στόχο θα προσβλέπει».

Και προσδιορίζοντας την κατεύθυνση αυτή, η ΚΟΘ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Θεωρούμε ότι:

Η περιοχή και η Θεσσαλονίκη έχουν ανάγκη από μια άλλη ανάπτυξη που θα αξιοποιεί τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες του χώρου και θα αντιμετωπίζει τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού της χώρας, για μια ανάπτυξη σε όφελος του λαού και της χώρας.

Η ευημερία των κατοίκων της μπορεί να βασιστεί μόνο σε μια πολιτική που θα προωθεί την ειρήνη και τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες.

Γι' αυτό απαραίτητο είναι να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

Να μην εμπλέκεται η χώρα στις προσπάθειες του ιμπεριαλισμού για διαμελισμό τους και αλλαγή των συνόρων.

Να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι από Βοσνία - Κόσσοβο, κανείς σε ΠΓΔΜ.

Να μην είναι το έδαφος της Βόρειας Ελλάδας ορμητήριο πολέμου (λιμάνι, αεροδρόμια, στρατηγείο ΝΑΤΟ κλπ.).

Είμαστε αντίθετοι με κάθε μορφή ξεπουλήματος της ΔΕΘ είτε μετοχοποίηση που επιδιώκει η κυβέρνηση, είτε εκχώρηση του μάνατζμεντ που προτείνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης).

Ετσι, είμαστε αντίθετοι και στην ιδιωτικοποίηση κάθε κοινωφελούς οργανισμού (ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ) που έγιναν με τη χρηματοδότηση των εργαζομένων που εκτός των άλλων είναι πυλώνες της ίδιας της ανάπτυξης και της ασφάλειας της χώρας.

Προβάλλουμε ως διέξοδο να παραμείνει η ΔΕΘ -και οι άλλοι οργανισμοί- στο δημόσιο και να δοθεί η αναγκαία οικονομική ενίσχυση από το κράτος για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του εκθεσιακού φορέα.

Θέλουμε διοχέτευση των χρημάτων (Γ` Κοινοτικό Πακέτο, Δημόσιος Προϋπολογισμός) για την αντιμετώπιση της λιτότητας, της Υγείας, της Πρόνοιας, της Αντισεισμικής Προστασίας, και όχι για την πριμοδότηση των κερδών των βιομηχάνων.

Ζητάμε άμεση απόσυρση των αντιασφαλιστικών μέτρων Σιούφα και των νέων σε βάρος των γυναικών, καθώς και γενικότερη επαγρύπνηση για κάθε προσπάθεια διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σ' αυτό το πλαίσιο δίνουμε καθημερινά όλες μας τις δυνάμεις για τη συσπείρωση του λαού και των φορέων του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναμετριόμαστε στα ίσα με το μπόι μας (2004-11-05 00:00:00.0)
Αυξάνονται και πληθύνονται... οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις (2001-06-16 00:00:00.0)
Αγωνιστικός παλμός σε Ασβεστοχώρι και Σίνδο (2001-02-04 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η ευθύνη των κομμουνιστών (1999-06-16 00:00:00.0)
Μ' αγώνες τιμάμε τους νεκρούς στην πάλη κατά της χούντας (1999-04-21 00:00:00.0)
"Καλώς δεχτήκαμε" τους επικυρίαρχους! (1998-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ