Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
«Συνθήκες οικονομικής ασφυξίας» στα πανεπιστήμια

Για «συνθήκες οικονομικής ασφυξίας» στα πανεπιστήμια εξαιτίας των συνεχών μειώσεων του τακτικού προϋπολογισμού κάνει λόγο η Σύνοδος των Πρυτάνεων, σε ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε το Σάββατο.

Οι πρυτάνεις επισημαίνουν πως «η πολιτική αυτή ακολουθείται, σύμφωνα με τον κατατεθέντα προϋπολογισμό, και για το έτος 2017, αφού, παρά την αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας, διαπιστώνεται περαιτέρω αδικαιολόγητη μείωση στον τακτικό προϋπολογισμό των πανεπιστημίων» και αναφέρεται ιδιαίτερα στη μείωση των κονδυλίων για τη φοιτητική μέριμνα και ειδικά για τη σίτιση, που «υπολείπεται σημαντικά του απαιτούμενου ύψους για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών, λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων οικονομικών συνθηκών».

Την ίδια στιγμή, η Σύνοδος «χαιρετίζει τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται "ένας ευέλικτος ΕΛΚΕ, που, απαλλαγμένος από την υπέρμετρη γραφειοκρατία, θα διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα ερευνητικά κονδύλια και θα υποστηρίζει μέλη ΔΕΠ και νέους ερευνητές στην απορρόφηση των ερευνητικών κονδυλίων"» και ζητά συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών, «για να υλοποιηθούν άμεσα οι απαιτούμενες αλλαγές». Με άλλα λόγια, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων είναι σταθερά προσανατολισμένες στις μπίζνες των ιδρυμάτων και επιδιώκουν αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε αυτές να διευκολύνονται ακόμα περισσότερο.

Τη Σύνοδο απασχόλησε, μεταξύ άλλων, και το θέμα του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας και ζητά να παραταθεί ο χρόνος για τη μη απαίτησή του και για φοιτητές που εισήχθησαν στα πανεπιστήμια από το έτος 2013 και μετά, έως ότου το ζήτημα αντιμετωπιστεί με μια νέα συνολική νομοθετική ρύθμιση. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει την πόρτα, μέσω του διαλόγου για την Παιδεία, για μια συνολική αναμόρφωση του πλαισίου εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, χωρίς ωστόσο να ανοίγει συνολικά τα χαρτιά της για το θέμα. Πάντως, στα πανεπιστήμια και στα Τμήματα των λεγόμενων καθηγητικών σχολών γίνονται έντονες συζητήσεις αυτό το διάστημα για αναμορφώσεις των προγραμμάτων σπουδών και προσαρμογές για το θέμα της παιδαγωγικής επάρκειας.

Το θέμα της παιδαγωγικής επάρκειας απασχολεί έντονα και τους φοιτητές των αντίστοιχων Τμημάτων, που με κινητοποιήσεις απαιτούν να είναι ενταγμένη η παιδαγωγική γνώση και η πιστοποίηση της επάρκειας στο πτυχίο τους. Μια τέτοια κίνηση έγινε την περασμένη βδομάδα από τις δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στη Σάμο, που ανάρτησαν πανό στις Φοιτητικές Εστίες Καρλοβάσου, απαιτώντας: «Παιδαγωγική επάρκεια μαζί με το πτυχίο. Οχι άλλη υποβάθμιση των σπουδών μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ