Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Σπεύδει για νέες «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις «βούτυρο στο ψωμί» της τουρκικής αστικής τάξης

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Θεωρούμε αυτές τις εκδηλώσεις υποστήριξης (από τον υπόλοιπο κόσμο) θετικές, αλλά επίσης υπογραμμίζουμε ότι δεν τις θεωρούμε αρκετές», είπε χτες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουμλούς, σχολιάζοντας τα συλλυπητήρια μηνύματα που έφτασαν στην Αγκυρα μετά το νέο μακελειό που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 44 ανθρώπων (6 άτομα χαροπάλευαν ακόμα χτες σε νοσοκομεία). Επίσης, 98 συνέχιζαν να νοσηλεύονται επειδή είχαν τραυματιστεί.

«Οι φίλοι μας από αυτές τις χώρες που μας έστειλαν μηνύματα υποστήριξης, θα πρέπει να διατηρήσουν με την Τουρκία με ειλικρίνεια έναν ανοιχτό και κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο Κουρτουμλούς, προμηνύοντας νέα ένταση των προσπαθειών της Τουρκίας να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο (με περισσότερο ...σεβαστές τις δικές της προτεραιότητες) στις στρατιωτικές και γεωπολιτικές διεργασίες σε Συρία, Ιράκ αλλά και γενικότερα σε Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο, δηλαδή, στο οποίο «τρομοκράτες» όπως οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (που στήθηκαν με συμβολή της Τουρκίας και άλλων δυνάμεων ως απόπειρα ανατροπής κυβερνήσεων) μπαίνουν στο στόχαστρο ανάλογα με το πώς βολεύει τα εκάστοτε σχέδια των διαφόρων αστικών και ιμπεριαλιστικών επιτελείων.

Σε αυτό το πλαίσιο, και η Αγκυρα έσπευσε να αξιοποιήσει την πρόσφατη διπλή βομβιστική επίθεση, για να μοιράσει νέες υποσχέσεις «πάταξης της τρομοκρατίας», όπως την εννοεί και όπως ευνοεί η τουρκική πλουτοκρατία, κάτω από την επίδραση βέβαια και ενδοαστικών διαφωνιών και αντιθέσεων. Ετσι, μετά την ανάληψη ευθύνης από την οργάνωση «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν», που θεωρείται παρακλάδι του ΡΚΚ, η τουρκική κυβέρνηση ύψωσε πάλι τους τόνους και απέναντι σε διεθνείς «εταίρους» της, που θεωρεί ότι δεν τη στηρίζουν όσο χρειάζεται στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» (υπονοώντας και τις διαφωνίες για το ρόλο που ορισμένοι θέλουν να δώσουν στους Κούρδους).

Πάντως, τα ερωτηματικά για τις συνθήκες που οργανώθηκε η επίθεση του Σαββάτου είναι πολλά, δεδομένης και της αύξησης των μέτρων ασφαλείας που ισχύουν σε μεγάλα αστικά κέντρα, στο πλαίσιο και της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» που παραμένει σε ισχύ μετά τις 15 Ιούλη και ήδη συζητιέται πώς θα παραταθεί.

Να καταγραφεί ότι ο Κουρτουμλούς υποστήριξε ότι τα υλικά από τα οποία είχαν κατασκευαστεί οι εκρηκτικοί μηχανισμοί δεν είναι αυτά «που τρομοκρατικές οργανώσεις αγοράζουν από σούπερ μάρκετ ή παζάρια. Αυτά κάποιος τα παρέχει. Αν κοπεί η υποστήριξη (αυτών των «τρομοκρατικών οργανώσεων») με υλικοτεχνικά μέσα, πληροφορίες και οπλισμό, καμιά τους δεν θα μπορέσει να επιβιώσει ούτε μια βδομάδα. Αυτός ο εξοπλισμός δεν αποκτήθηκε τυχαία».

Στο μεταξύ, χτες συνελήφθησαν δύο ακόμα βουλευτές του HDP ως ύποπτοι για «στήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης».

  • Ενα τουρκικό μαχητικό αεροπλάνου τύπου «F-16» συνετρίβη το βράδυ της Δευτέρας κοντά στο αεροδρόμιο του Ντιγιάρμπακιρ, ενώ επέστρεφε από εκπαιδευτική πτήση. Ο πιλότος είχε προλάβει να εγκαταλείψει το σκάφος. Η κυβέρνηση διάταξε έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της συντριβής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ