Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ορκωμοσία κυβέρνησης

Παραμένουν οι φωνές που ζητούν πρόωρες εκλογές

Το νέο κυβερνητικό σχήμα έτοιμο για νέο αντιλαϊκό έργο

AP

Το νέο κυβερνητικό σχήμα έτοιμο για νέο αντιλαϊκό έργο
ΡΩΜΗ.--

Το βράδυ της Δευτέρας ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας του Πάολο Τζεντιλόνι και χτες το βράδυ πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κάτω Βουλή, με 368 βουλευτές να υπερψηφίζουν το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και 105 να το καταψηφίζουν. Το λαϊκίστικο Κόμμα των 5 Αστέρων, του Μπέπε Γκρίλο, απείχε από την ψηφοφορία.

Ο νέος πρωθυπουργός είπε ότι «θα συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης Ρέντσι και θα διευκολυνθεί ο διάλογος των κοινοβουλευτικών δυνάμεων για τον νέο εκλογικό νόμο», συμπληρώνοντας: «Στην Ευρώπη η Ιταλία δίνει μάχη για μια κοινή πολιτική στο Μεταναστευτικό και για μια οικονομική πολιτική προσανατολισμένη στην ανάπτυξη. Θα καταβάλλω συνεχείς προσπάθειες για αυτά τα δύο θέματα». Επίσης, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «είναι έτοιμη να επέμβει για να εγγυηθεί τη σταθερότητα των τραπεζών και τις αποταμιεύσεις των πολιτών μας», ενώ χαρακτήρισε ως πρώτη προτεραιότητα τη «δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βοήθεια στη μεσαία τάξη».

Επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών ανέλαβε ο Αντζελίνο Αλφάνο, ηγέτης της Νέας Κεντροδεξιάς (συμμάχου του «Δημοκρατικού Κόμματος» των Ρέντσι - Τζεντιλόνι στην κυβέρνηση) και πρώην υπουργός Εσωτερικών. Στο υπουργείο Εσωτερικών τοποθετήθηκε ο «κεντροαριστερός» Μάρκο Μινίτι. Υπουργός Οικονομικών παρέμεινε ο Πιερ Κάρλο Παντοάν. Τα ίδια πρόσωπα παρέμειναν και σε πολλά ακόμα υπουργεία.

Ο μέχρι πρόσφατα πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι φέρεται να είπε σε συνεδρίαση του PD ότι ελπίζει «να πάμε σε εκλογές το συντομότερο δυνατόν». Επίσης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του PD, Ετορε Ροσάτο, δήλωσε πως φυσικά το κόμμα θα στηρίξει την προσπάθεια του Τζεντιλόνι αλλά και πως το (παρόν) κοινοβούλιο έχει «χάσει την ορμή του» και κατά συνέπεια πρέπει να διεξαχθούν «σύντομα» νέες εκλογές. Επίσης, ενδεικτικές είναι οι επαφές του PD με άλλες δυνάμεις, όπως μέλη της Γερουσίας που προέρχονται από τα κόμματα των Μπερλουσκόνι και Μάριο Μόντι, με τα οποία μάλιστα λέγεται ότι μέχρι τελευταία στιγμή γινόταν παζάρεμα για το αν θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση που ορκίστηκε προχτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ