Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι τρεις διεθνείς Συνθήκες

Το «νήμα» των σημερινών επικίνδυνων εξελίξεων πάει πίσω στο 1960, στους όρους ίδρυσης της «ανεξάρτητης» Κυπριακής Δημοκρατίας

Η προδιαγεγραμμένα επικίνδυνη πορεία των εξελίξεων αποτυπώνεται στις ίδιες τις τρεις διεθνείς Συνθήκες που συνόδευσαν την ίδρυση της «ανεξάρτητης» Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960. Αν και τυπικά το Νησί παύει να είναι βρετανική αποικία, ο ρόλος του βρετανικού κεφαλαίου διασφαλίζεται, καταρχάς με τις δύο στρατιωτικές βάσεις που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, τα ίδια τα «δικαιώματα» που αποκτούν Ελλάδα και Τουρκία στο κυπριακό κράτος, ουσιαστικά ναρκοθετούν την ίδια την ανεξαρτησία του, όπως αποτυπώνεται και στη διακριτή στρατιωτική παρουσία των δύο πλευρών.

  • Η λεγόμενη «Συνθήκη Εγκαθίδρυσης» υπογράφτηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Στις μόλις 4 από τις 119 σελίδες της, που αφιερώνει για το νέο «ανεξάρτητο» κράτος, ξεκαθαρίζει ότι από τα εδάφη του εξαιρούνται οι περιοχές σε Ακρωτήρι και Δεκέλεια, όπου «φυτεύτηκαν» οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις, που «θα παραμείνουν στην κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου». Οι υπόλοιπες σελίδες είναι γεμάτες παραρτήματα και διευκρινίσεις για τις διευκολύνσεις, που το «ανεξάρτητο» κράτος πρέπει να παράσχει για αυτές τις «δύο περιοχές».

Σημειωτέον ότι στις 4 σελίδες περιλαμβάνονται και διευκρινίσεις ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεργάζεται πλήρως με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αποτελεσματικής λειτουργίας των στρατιωτικών βάσεων... και για να απολαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο πλήρως τα δικαιώματα που παρέχει αυτή η Συνθήκη». Ορίζεται ακόμα ότι «Κυπριακή Δημοκρατία, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο αναλαμβάνουν (την ευθύνη) να ανταλλάσσουν συμβουλές και να συνεργάζονται για την κοινή άμυνα της Κύπρου». Θυμίζουμε ότι κανείς από όσους πρωταγωνιστούν ή αγωνιούν για τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις δεν θέτει θέμα κατάργησης της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης και των βρετανικών βάσεων.

  • Η «Συνθήκη Εγγυήσεως» υπογράφτηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας. Είναι η συνθήκη που φορτώνει και ...ξένους χωροφύλακες στο σβέρκο του κυπριακού λαού, ορίζοντας ότι οι τρεις χώρες «εγγυώνται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας». Μεταξύ άλλων, προβλέπει ρητά: «Στο βαθμό που κοινή ή συντονισμένη δράση αποδειχθεί ότι δεν είναι δυνατή, καθεμιά από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις διατηρεί το δικαίωμα να αναλάβει δράση με μόνο στόχο την αποκατάσταση της κατάστασης που δημιούργησε η παρούσα Συνθήκη».

Η συνθήκη αυτή διασφάλισε το πάτημα για την εισβολή της Τουρκίας το 1974, που βέβαια επικαλέστηκε και την κατάσταση στην οποία είχε πρωτοστατήσει η ελληνική χούντα και το πραξικόπημα του Σαμψών. Ετσι κατέλαβε το 37% του Νησιού.

  • Η «Συνθήκη Συμμαχίας» υπογράφτηκε μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι αυτή που προβλέπει τη συγκρότηση στρατιωτικών αγημάτων Ελλάδας και Τουρκίας στην Κύπρο, με δύναμη 950 και 650 ατόμων, αντίστοιχα. Προβλέπει ότι τα τρία μέρη «αναλαμβάνουν την ευθύνη να συνεργάζονται για την κοινή τους άμυνα» και αναγγέλλει τη δημιουργία τριμερούς στρατηγείου (Tripartite Headquarters) για το σκοπό αυτό.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι «ο πρόεδρος και ο αντι- πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενεργώντας σε συμφωνία, μπορούν να αιτηθούν από την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση να αυξήσει ή να μειώσει το ελληνικό και το τουρκικό στρατιωτικό άγημα». Ακόμα, προβλέπει «Επιτροπή» από τους υπουργούς Εξωτερικών των τριών χωρών ως «το ανώτατο πολιτικό σήμα της Τριμερούς Συμμαχίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ