Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσημη επίσκεψη Πούτιν στην Ιαπωνία

Σκέψεις για κοινά επιχειρηματικά σχέδια στα διαφιλονικούμενα νησιά

Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών
Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών
ΤΟΚΙΟ.--

«Είχαμε σε βάθος συζήτηση σχετικά με το θέμα της συνθήκης ειρήνης», εξήγησε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, χτες, για την τρίωρη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ιαπωνία. Η επίσκεψη θα συνεχιστεί και σήμερα με επαφές στην πρωτεύουσα Τόκιο, μετά τις χτεσινές συναντήσεις που έγιναν στην περιοχή Ναγκάτο, την εκλογική περιφέρεια του Αμπε. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη σε χώρα - μέλος του G7, ενώ μάλιστα συνεχίζουν να «τρέχουν» οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την «ουκρανική κρίση» και ενώ παραμένουν οι «τριβές» με τη Δύση.

Η συνθήκη ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί μια εκκρεμότητα από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αφού τυπικά δεν έχουν υπογράψει τέτοια συνθήκη. Σοβαρή δυσκολία για πρόοδο στο συγκεκριμένο θέμα είναι για χρόνια το θέμα της κυριαρχίας στις νήσους Κουρίλες (για τους Ρώσους / Βόρεια Εδάφη για τους Ιάπωνες).

Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Αμπε είπε χτες ότι υπάρχει η σκέψη να αναπτυχθούν κοινά, διμερή επιχειρηματικά σχέδια στα νησιά. Το πρακτορείο μετέδιδε ακόμα ότι το Τόκιο προσδοκά πως μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει ουσιαστικά σε ένα είδος διευθέτησης του θέματος, με την αξιοποίηση ενός «ειδικού νομικού καθεστώτος» που θα διέπει τα νησιά. Ωστόσο, η ίδια πηγή εμφανίζει τη Μόσχα να μην καλύπτεται απαραίτητα από αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Πούτιν εξέφρασε στον Αμπε την ανησυχία της Μόσχας για το αμερικανικό υπερσύγχρονο αντιπυραυλικό σύστημα (THAAD) που θα εγκατασταθεί στην Ιαπωνία, εισπράττοντας την απάντηση ότι πρόκειται για «αμυντική» κίνηση και δεν πρέπει να ανησυχεί τις γειτονικές χώρες. Μάλιστα, ο Αμπε υποστήριξε ότι οι δύο χώρες πρέπει να ενισχύσουν τη διμερή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την άμυνα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή τους. Γι' αυτόν το λόγο συμφωνήθηκε μάλιστα να επαναληφθούν οι συναντήσεις των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών, που σταμάτησαν πριν από τρία χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ