Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Λαϊκές αντιδράσεις για τον 20ετή «γύψο»

Συνταγματική μεταρρύθμιση που επιτρέπει «πάγωμα» των δημόσιων δαπανών για τα επόμενα 20 χρόνια ενέκρινε η Γερουσία, την Τετάρτη το βράδυ, στη Βραζιλία, προκαλώντας μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνηση του Μισέλ Τεμέρ, του Κόμματος Δημοκρατικού Κινήματος (πρώην συμμάχου της Προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Εργατών, την οποία ανέτρεψε φέτος το Μάη).

Με την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων οι γερουσιαστές του κόμματος του Τεμέρ και άλλων νεοφιλελεύθερων κομμάτων ψήφισαν ουσιαστικά πάγωμα των δαπανών για την Παιδεία, την Υγεία, για συντάξεις, για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, στο όνομα της εξυγίανσης της οικονομίας που συνεχίζει να είναι σε ύφεση τα τελευταία χρόνια. Βεβαίως, τα βάρβαρα αυτά μέτρα πλήττουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ενώ χαιρετίστηκαν από τις εργοδοτικές οργανώσεις. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι βγήκαν ωφελημένοι και την περίοδο των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων των Λούλα και Ρουσέφ, οι οποίες εξασφάλιζαν την ταξική ειρήνη με μερικά μέτρα - ψίχουλα αντιμετώπισης της πιο ακραίας φτώχειας, όπως και τώρα με το νεοφιλελεύθερο μείγμα διαχείρισης του Τεμέρ.

Μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις έγιναν στην πρωτεύουσα Μπραζίλια και άλλες πόλεις, που διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες, με αίτημα να φύγει ο Τεμέρ ή και να γίνει δημοψήφισμα ώστε να μην εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση. Πολλές από αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες όλα τα προηγούμενα χρόνια καλλιεργούσαν και καλλιεργούν ακόμα αυταπάτες στους εργαζόμενους περί «πιο ανθρώπινου καπιταλισμού», ενώ ορισμένες μαχητικές ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και να εντείνουν τον ταξικό αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ